Dissabte passat vaig anar a l’Aula de Cuina del Mercat de Manlleu per fer un taller de pastisseria dedicat a la pasta choux. Una de les receptes que hi vaig preparar van ser aquests bunyols de plàtan:
M’encanta la pasta choux, per la seva senzillesa i versatilitat. És una elaboració molt antiga que trobo que està infravalorada. Per això, quan els de la Cooperativa Sambucus em van preguntar el tema del taller, vaig pensar: aprofitant que estem a la quaresma, i que els bunyols són típics d’aquestes dates, per què no fer un taller sobre la pasta choux explicant que té moltes més possibilitats? Sabia que en principi era un tema arriscat, perquè d’entrada sembla poc atractiu. Però com que ja fa temps que faig aquests tallers a Manlleu, vaig pensar que em donarien un vot de confiança i s’apuntarien igualment. I crec que en van sortir ben satisfets!
La versatilitat de la pasta choux es deu a diversos motius:
– És una massa neutra, per tant admet elaboracions tan dolces com salades.
– Cuita al forn o fregida, queda buida de dins. Per tant, es pot farcir dels elements que vulguem. De crema, nata o trufa en versió dolça, però també de brandada de bacallà, de crema de formatge…
– La possibilitat d’incorporar a la massa crua diversos ingredients per donar-li sabor. I poden ser tan dolços com salats. Per tant, podem fer-ne bunyols de crema, però també de bacallà, o de plàtan com és el cas d’avui. I a partir d’aquí, només cal imaginació i ganes de fer proves.
– Les diverses coccions que admet. Gairebé tothom sap que les lioneses i els bunyols de vent es fan amb la mateixa pasta choux, uns cuits al forn i els altres fregits. Però el què és realment sorprenent és que també es pot bullir! Sí, sí, ho heu llegit bé. També es pot bullir! S’obté una textura que recorda els nyoquis de patata, i és una elaboració que ja us explicaré en un proper post.
Us he convençut? Je je je… Doncs bé, avui us poso la recepta del bunyols de plàtan: a la massa crua se li afegeix un puré de plàtan i es fregeix en forma de bunyols. Si voleu la recepta, la trobareu al pdf següent: recepta de bunyols de plàtan.
Bon profit!
que bona ha de ser amb el toc de plàtan!! es que mira que son bons els bunyols,,,, quan comences no pares! petons
Com pots dubtar que no sortiria bé, que no confiarien amb tu…?? aquests dies de festa els provarem segur!!!
Han de ser deliciosos, tenen una pinta espectacular i aquest toc de plàtan….
petonets
Són molt bons! jo tinc una recepta de bunyols de plàtan…La vaig provar i la tinc guardada per l´any que ve…o no! La pasta choux desenvolupa la imaginació, je, je,je
Quina perfecció de bunyols, de ben segur va ser una taller molt profitós i tothom va sortir content.
Petons.
Fa molts anys la mare d’una amiga meva em va explicar la recepta sense dir-me que era pasta choux, la vaig fer de moltes maneres i amb molts farcits…Tal com dius, és molt versàtil!
Això sí, m’has deixat de pasta de moniato quan he llegit que també es pot bullir!!
Segur que van sortir encantats del taller 🙂
Doncs ves per on m’has deixat intrigada amb el tema masa choux “bullida”…esperant aquesta informaciò.
Estic d’acord amb tu, la pasta choux sol ser menyspreada o vinguda a menys, quan es una masa fácil, económica i que dona molt bons resultats.
Bunyols de plàtan…m’encanta la idea!
Petons
Gemma, de vici total!!! Tinc debilitat pels bunyols i estos de plàtan han d’estar bonissims. Besets
Espectacular!! No coneixía el tema de la pasta choux bullida 🙂
Roser, tens raó, és impossible menjar un sol bunyol!
Teresa, és que la pasta choux així d’entrada, sembla un tema poc atractiu…
Montse, i enlloc del plàtan hi pots posar el què vulguis!!!
CristinaT, i la recepta teva és diferent d’aquesta??? Doncs la volem veure, aviam si poses la recepta al blog 😉
Anbdn, el millor de tot és que al final de la classe vam poder tastar tot el que vaig fer, je je je…
Bet, la pasta choux és una elaboració super antiga! I sí, a mi també em va sorprendre moooooolt quan vaig descobrir que es podia bullir!!!
Abril, el proper dia explico la modalitat bullida 🙂
És veritat que a part de totes les coses bones que té, és una massa molt econòmica! I encara més si la fas amb llard…
Maria, i són ben fàcils de fer!
Starbase, llàstima que aquests no van poder entrar al teu recull de bunyols del mes passat, je je je…
A més de les possibilitats de la pasta “sú” estic segur que el teu encant i destresa van fer el taller molt interessant… Ets una fora sèrie!
la pasta choux la he probado de muchas maneras y es bien versatil, y siempre es muy buena con lo que pongas como esta de platano.Solo me falta probarla hervida como nos explicas.A ver la proxima entrada.
peto
A mi també m’encanta la pasta Choux! Ja me’n van fer cinc cèntims que faries aquest taller quan vaig anar a fer el meu a l’aula mercat de Manlleu! M’hagués encantat venir-hi! 🙂
Molt bona idea fer bunyols de plàtan. De petita recordo la meva mare que me’n feia però simplement passant plàtan per una massa d’aigua amb farina! I també eren boníssims! Records de infància…
M’apunto els teus! Petons!!!
Doncs jo vaig tenir la sort de participar al taller que ens va fer la Gemma i de veritat que fa ser fantàstic. Idees noves sobre la pasta choux, sobretot la bullida que va ser un gran descobriment. Ja he fet els bunyols de plàtan amb la màniga, cosa que t’estalvia feina i fa que quedin rodonets i petitons. Genials, van ser vistos i no vistos ;).
Pol, em sembla que el teu comentari no és gaire objectiu, je je je…
Miquel, la pasta choux és ideal per una pila d’elaboracions, tan dolces com salades.
I bullida també queda molt bé, ja ho veuràs al proper post 😉
Nuni, ja vaig veure que aquest trimestre tu també hi anaves un dia… A mi m’encanta fer aquests cursos, la gent de Manlleu és molt agraïda!
Els bunyols com tu dius, fan molt més gust de plàtan, perquè de fet és com un plàtan arrebossat… Aquests són com uns bunyols de vent amb un gust de plàtan molt més fi.
Isabel, el teu comentari em fa moltíssima il·lusió!!!! M’alegro molt que ja hagis posat en pràctica les receptes! I el truc de la màniga va molt bé per anar ràpid i que tots quedin iguals i ben rodons 😉
El 7 de juny tornaré a Manlleu, per fer un taller de coques de st. Joan, ben diferents i moooooolt fàcils de fer 🙂
No n’he fet mai, de pasta choux, però realment m’has convençut! sembla força fàcil, i la proposta d’avui amb plàtan m’ha fet salivar, han d’estar tremendos!! un petó!!
De plàtan??? que bons, és veritat que amb aquesta pasta és quaestió de possar imaginació i els pots fer de mil sabors.
Muas
Me ha encantado la opcion del platano!!
Bss
Pol, molt bé la Gemma és una fora de sèrie…BRAVOOOOOOOOOOOO.
Petonets desde PERTH
Munnnnnnnn que pintaza.
Feina dies que no passava per aquí (excés de feina ) però veig que el blog segueix a un nivell altísssimmm. Ummm que bons m’encanten els bunyols . Ets una crack !!!
Aprofito per desitjar-te una bona setmana santa ;-). Segur que caurà alguna mona 🙂
Nosaltres normalment fem els bunyols de l’Empordà, però aquest any per divendres sant els intentare convèncer amb bunyols de plåtan o de poma o…. Bona Pasqua!
ummm!!! que bons han d’estar!! al meu marit li encanta el plàtan i segur que aquest bunyols li encantaran!! me’ls apunto!!
Petonets!
Han d’estar molt bons, jo pel normal els faig farcits de xocolata o crema, m’apunto els de plàtan! A casa segur que agradaran.
Una abraçada i a disfrutar dels dies de festa.
Hola Gemma,
felicitats pel teu blog. et volia demanar quin tipus de farina aniria millor per fer els bunyols de plàtan: normal, de força o la de rebosteria
gràcies
Carme, pels bunyols, farina normal.
Si no es diu el contrari, la majoria de receptes sempre es refereixen a la farina normal 😉