Una caseta de gingebre per un concurs molt especial

Data
24 de març de 2014
Creat per

El temps passa volant, oi? Sembla que faci quatre dies de les primeres galetes que fèiem amb les meves nebodes, quan tot just tenien 6 anyets… I d’això ja fa molt temps! Avui us ensenyo aquesta casa tan bonica que vam fer amb l’Aina, la meva neboda gran:

Per Carnestoltes a l’Institut de l’Aina organitzen un concurs de pastissos. L’any passat hi va participar amb la coneguda Tortuga Gertrudis, i va guanyar el primer premi. Enguany, va decidir participar-hi amb un pastís encara més complicat, inspirat en les tradicionals casetes de gingebre que es fan per Nadal als països del nord d’Europa. I va tornar a guanyar el primer premi! Enhorabona!

Per fer la casa hi vam estar tota una tarda de diumenge, ben bé unes 5 hores. Primer vam haver de fabricar les plantilles de paper, on vam utilitzar el teorema de Pitàgores per calcular la mida de la teulada. L’Aina va estar ben contenta de fer-ho, ja que tot just llavors havia tingut l’examen de Pitàgores a cole, je je je… Veieu com serveixen les matemàtiques a la vida real???? 🙂

Després vam preparar la massa de les galetes, la vam estirar amb el corró, la vam tallar, la vam coure… Mentrestant, vam preparar la glaça reial i vam començar a decorar. Us asseguro que al final de la tarda l’Aina feia anar el biberó amb la glaça com si fos una autèntica professional!

Enganxar les peces de la casa, tenyir el coco de color verd, enganxar els lacasitos a la teulada, acabar la decoració… Va ser una feinada enorme que es va veure recompensada de sobres guanyant el primer premi del concurs. Ja podem començar a rumiar quin pastís farem l’any que ve, je je je…

Aquí teniu la recepta:

Les peces de galeta:

Ingredients:

• 250g de mantega pomada
• 250g de sucre en pols
• 1 ou
• 650g de farina
• 50ml de llet (aprox.)
• 1 pessic de sal
• 1 culleradeta d’espècies

Preparació:

Amb les varilles elèctriques, batre la mantega i el sucre fins que quedi una crema homogènia.
Incorporar l’ou i batre fins que s’integri bé.
Incorporar la meitat de la farina, amb la sal i les espècies. Incorporar la llet i després la resta de la farina. Pot ser que necessiti una mica més de llet.
Separar la massa en dues o tres parts, embolicar amb film i reservar a la nevera un parell d’hores.
Estirar la massa amb un corró entre dos papers de forn, a un gruix de 4mm. Reservar la massa estirada al congelador.
Ben congelada, tallar les diverses peces de la caseta, amb l’ajut de la plantilla, un regle i un ganivet. Si durant el procés es descongela la massa, tornar-la a deixar una estona al congelador.
Reservar les peces tallades al congelador.
Escalfar el forn a 190º i coure les galetes directament congelades uns 12-15 minuts.
Deixar-les refredar sobre una reixeta.

La glaça reial:

Ingredients:

• 2 clares d’ou
• 400g de sucre en pols (aprox.)

Preparació:

Amb les varilles elèctriques batre les clares amb la meitat del sucre tamisat.
Anar incorporant la resta del sucre, a poc a poc, fins a tenir la textura desitjada.
És fàcil, però com que una imatge val més que mil paraules, us deixo un link a un tutorial on s’explica el procés a la perfecció: glaça reial

Muntatge de la casa:

Ingredients:

• Peces de galeta
• Glaça reial
• Una base de pa de pessic
• Coco ratllat
• Colorant verd
• Lacasitos vermells
• 1 rajola petita de xocolata
• Flors, totxos, decoracions de sucre…
• Un para-sol de paper

Preparació:

Decorar les parets i la teulada amb la glaça reial.
Enganxar, d’una en una, les parets de la casa amb la glaça reial. Cal mantenir la pressió fins que s’asseca la glaça abans d’enganxar la següent.
Enganxar la teulada. Col·locar els totxos a la part superior i la xemeneia.
Enganxar els lacasitos a les teules.
Tenyir el coco de color verd, simulant l’herba.
Col·locar la base de pa de pessic sobre la safata. Posar-hi la casa a sobre hi cobrir el voltant amb el coco ratllat. Formar el camí d’entrada amb la rajola de xocolata. Decorar tot el voltant amb el para-sol, les flors i els elements que tinguem.

Bon profit!

PD: us deixo el link a un pdf amb la plantilla que vam utilitzar nosaltres, per si us fa mandra haver de calcular, je je je… Només cal que cliqueu a la imatge de sota per obtenir el pdf:

Comparteix

38 comentaris a “Una caseta de gingebre per un concurs molt especial”

  1. Quina meravella de caseta, aquesta si que te mèrit doncs vareu començar des de cero, no com jo que tenia la feina mig feta jejeje. I també era per l’Aina !!!!!
    Felicitats per el premi, per la teva Aina deuria ser tot un goig poder construir, decorar i manipular aquesta preciositat.
    Esteu fetes unes artistes !!!!!
    Petons

  2. una obra de arte que bien merece el primer premio,5 horas de trabajo pero que valen la pena de disfrutar cada segundo viendo la forma que va cogiendo la casa y la decoracion sensacional.Muchas felicidades a las 2 por el trabajo realizado.
    peto

  3. Quan he vist el post he pensat, “no s’ha actualitzat i em surt una recepta de Nadal”, però no…jajaja, m’encanten aquestes casetes. Mentre llegia tambè he pensat “teorema de pitagores, no sabría quines mesures seríen les que calcularien el resultat… i pensaba “ojalà hagi posat els fulls amb les mesures”…i ves per on, ho has fet tot.
    Bravo Gemma, a tu i l’Aina, a mi auqestes casetes m’encanten i auqest any s’em va desmontar tota…a veure si l’any que ve em surt millor amb la vostra ajuda. Petons

  4. Caram, l’Aina! Apunta maneres. Felicitats de part meva!! Realment, la caseta és preciosa!! Jo vaig fer-ne una, de caseta, però vaig seguir els motlles IKEA. Ara que ja ens poses els patrons, ja no tenim excusa!! he he he. Petons

  5. Caram moltes felicitats ! Això és molt didàctic, va fer matemàtiques, cuina, i jo que sé més…
    Ha quedat preciosa, quina enveja tenir aquestes mans. Jo intentava fer casetes de xoco amb la meva neboda i s’ens en anava a terra , haurem de tornar-ho a probar, ara amb els seus fills, és que no aplicàvem bé el teorema de Pitàgores, jo presumeixo de cuinar una mica bé però la decoració mai ha sigut lo meu. Enveja sana tinc !

  6. Vigila que l’Aina va forta…que no et tregui la feina! li ha quedat una caseta perfecta, bonica!!! i si a més a més va repassar mates, què més vols??? una alumna de 10!! bona setmana!

  7. Vaaaaaa! No em puc creure que sigui l’Aina! Que gran mare meva! Quants anys té ja? Com creixen de ràpid (semblo una iaia parlant! Jaja!)
    No m’estranya que guanyés el primer premi! Brutal la casa i quina feinada! I si a sobre va bé x repassar matamàtiques, ja ho tenim tot!
    Petunets
    Eva

  8. Sion!!! Tu i la Marina sou les que ens vau ajudar a triar el pastís!!! Precisament els dies que estàvem buscant idees, vau posar la vostra casa feta amb les galetes d’Ikea… i quan les vam veure vam decidir fer-lo tot nosaltres! I sí, també era per una Aina, je je je… 🙂

    Marylou, moltes gràcies! La veritat és que amb les hores que ens hi vam passar, el premi va ser tota una recompensa 😉

    Miquel, és ben bé com dius, va ser genial veure com aixecàvem la casa des de res… al final de la tarda ni nosaltres mateixes ens crèiem el resultat, quan vèiem la casa que s’agunatava dreta i tan bonica…

    Abril, són típiques de Nadal, oi? Però com qure aquí no hi ha aquesta tradició, vam pensar que no passaria res per fer-les per Carnestolotes, je je je… Jo vaig buscar per internet plantilles ja fetes, però cap em va convèncer. Per això vam decidir fer-les nosaltres mateixies. I sort de les matemàtiques! 😀

    Marina, a Ikea ja us donaven les galetes fetes, oi? És molta feina que t’estalvies! I com he dit a la Sion, la teva caseta i la seva són les que ens van inspirar aquest pastís 😉

  9. Montse, imagino que amb xocolata ha de ser més complicat que amb galeta… La glaça va molt bé per enganxar les peces, al final la casa queda molt ferma. I barrejar la cuina amb les matemàtiques sempre m’ha agradat molt, je je je…

    Gemma, sí, es nota que l’Aina té pràctica a la cuina, perquè no li fa gens de por treballar amb els estris de cuina, ni el corró, ni la glaça… I ara que és gran encara menys! A veure si et fa servei la plantilla 😉

    Teresa, tan l’Aina com l’Olga són alumnes mooooooooooooolt aplicades, tinc molta sort de tenir aquestes nebodes tan ben educades, treballadores i bones nenes. Ai, ja ja ja ja ja ja!!! Es nota que sóc la seva tieta, oi????? 😀

    Eva, has vist l’Aina que gran????? Ja és més alta que jo!!!!!!!!! Sí noia, el temps passa volant, i tranquil·la que no ets cap iaia per dir-ho, je je je… Ja veuràs com sense adonar-te’n el Jan i la Carlota es fan més alts que tu 🙂

    Glutoniana, moltes gràcies!

  10. Deu n’hi do quina feinada, però tot això val la pena, l’Aina ha guanyat de nou el primer premi. Moltes felicitats, es una artista com la seva tieta. Ha quedat una caseta preciosa amb el seu jardí ben primaveral, no li falta detall.
    Petons.

  11. Està preciosa!!! .No m’estranya que guanyara el primer premi.Esta feta una artista,com sa tia.El que veig és que a este pas prompte l’alumna superarà la mestra.
    Besets i felicitats pel premi.

  12. Ostres i tant que és una feinada!! jo que estic acostumada a fer maquetes…!! Us va quedar preciosissima aquesta caseta! La teulada em té enamorada amb els lacasitos vermells fent de teules 🙂
    Moltissimes felicitats, un premi molt ben merescut!

  13. Què divertit! Molt bona idea usar les matemàtiques per treure la maqueta!
    Jo fa 2 anys vaig fer un pessebre de galeta de gingebre i no em va quedar gens be… quina feinada!! I després ho vaig regalar a la cunyada que resulta que no li agrada el gingebre… bingo!
    Felicitats per la casa, preciosa, i pel premi, l’Aina té una tieta de luxe !
    Abraçada,

  14. ANABDN, després de guanyar l’any passat amb la tortuga Gertrudis, aquest anys ens pensàvem que no guanyaria… però ja veus que al final sí!!!! 🙂

    Roser, fer galetes també porta molt feina, sobretot si tenen una forma complicada i les decores amb glaça…

    Glòria, cada cop me’n recordo menys, je je je… Recordes que jo anava a la cuina amb un grupet d’alumnes moooooooooooolt complicat???? Era el premi per haver-se portat bé tota la setmana! 🙂

    Dolores, moltes gràcies!

    Maria, l’Aina té molta paciència i unes bones mans. Tot el què es proposa li surt perfecte, així que no m’estranyaria gens que ben aviat superés al a mestra, je je je…

  15. Maria Dolores, rebre el primer premi va recompensar l’esforç, je je je… Però el més important és que ens ho vam passar moooooooolt bé fent la caseta!

    Bet, si vols et podem fer la propera maqueta de galeta, ja ja ja!!! Ja imagino la cara dels profes preguntant després de posar-te la nota si es podien menjar la maqueta 😀

    Anna, un pessebre????? Uau, ni imagino la feina i la complicació que vas tenir! I a sobre a la teva cunyada no li agrada el gingebre, quina ràbia! Això és que no es mereixia el regal, je je je…

    Joaquina, i tant que se la van menjar!! L’Aina em va explicar que era boníssima, sobretot la part de la teulada amb els lacasitos 😉 Diu que no en va quedar ni una engruna!!!

    Catieu, tu sempre fas coses amb els nens, i ja saps quina satisfacció dóna quan veus el resultat, amb la recepta acabada i amb èxit. Això sol ja recompensa tota la feinada, oi?

  16. Ahir, et vaig fer un comentari i no se m´ha gravat…bé, et deia que el temps passa volant…què maca que està l’Aina…això només ho podem dir els que fa temps que et seguim. M¨imagino la cara que deuen fer els compis de l’Aina…com dient: sempre guanyarà! amb aquests pastissos i la tieta pastissera que té…Per fí! li trobo sentit al teorema de Pitágoras! je, je, je…jo que sóc de lletres!

  17. Gemma!! L’Aina té a qui semblar-se!! A la tieta!!! Mare meva que gran està!! Per cert… l’Alba també és més alta que jo… :’)
    Quina feinada fer la caseta!! I encara més havent-la fet vosaltres! O sigui que lo de Pitàgores servia per fer pastissos!!! Si m’ho haguéssin explicat així m’ho hagués près amb més interès!! 😉
    Felicitats a les dues per aquest primer premi!

  18. Desde luego, el premio es bien merecido. El trabajo que lleva y lo perfecta que quedó, sólo podría elaborarse de las manos de alguien tan experto como tú. Yo sería incapaz. Recuerdo a las niñas cuando eran tan pequeñitas, que casi no llegaban a la encimera, y míralas hechas ya unas mujercitas. Qué contentas estarán con una tía como tú. Felicidades a las dos por los logros y por poder disfrutar de un proyecto en común tan bonito.

    Un besín.

    P.D.: Te había comentado que cuando publicase el pastel de queso te avisaría, y lo acabo de hacer, de modo que si te apetece ver los resultados… lo que te puedo asegurar, es que quedó buenísimo 🙂 ¡¡gracias!!

  19. QUina pinta té la caseta!! Em sembla que aviat tindrás competencia com a pastissera de la familia, perqué la teva nevoda ho ha fet molt bé!! Dóna-li temps!! NO he fet mai cap galeta de gingebre, però aquest any la tinc com a pendent, que em van regalar el tallador del Home de gingebre així que m’apunto la recepta!
    Petonets!

  20. Moltíssimes felicitats!!! Gemma, no deixes de sorprendre’m! Sàpigues que encara faig servir de tant en tant les receptes que ens vas ensenyar… El Josep m’ajuda i, sobretot, gaudeix quan estan acabades. Petonets.

  21. Hola Rosa!!!
    Quina il·lusió el teu comentari! M’aelgro molt que encara fassis les receptes, je je je…
    I el Josep encara fa bunyols? 🙂
    Dóna records a tots els companys del Jonqueres, a veure si un dia passo a saludar!
    Una abraçada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *