Divendres vam anar al taller de cuina amb en Pep Nogué a l’Espai Consum del Bonpreu. Una de les receptes que vam aprendre va ser aquest deliciós gratinat de maduixots:
El taller estava dedicat a la Cuina Volcànica de la Garrotxa, amb alguns dels productes típics de la regió com a protagonistes: el farro de la Vall de Bianya, els fesols de Santa Pau i les patates de la Vall d’en Bas. En Pep és un apassionat d’aquesta cuina i va encomanar al públic l’entusiasme per la gastronomia que busca recuperar aquests productes de proximitat. A partir d’ara, enlloc de fer polenta italiana, tots a cuinar farro, eh? je je je… 😉
Durant el taller ens va ensenyar un total de 5 receptes, tres de previstes i dues més de regal: unes patates mores amb suc de bacallà, una brandada de bacallà amb fesols de Santa Pau i salpicó de verduretes, un gaspatxo de fesols, una sopa de farro econòmica i aquest gratinat de maduixots. A més, ens va regalar una bosseta de farro i ens va animar molt a preparar-lo a casa. Jo ja tinc pensat què en faré: unes creps de farro farcides de gelat de La Fageda 🙂
L’origen d’aquesta recepta cal buscar-lo en el bullon, una versió senzilla de la zabaione italiana que feien antigament a la Garrotxa. Aquesta crema, amb els rovells ben muntats i escumosos, queda finíssima i molt esponjosa. Repartida sobre els maduixots i gratinada al punt, resulten unes postres tèbies sensacionals. Només té una pega: són unes postres que cal fer al moment, és d’aquelles receptes (com el soufflé) on cal fer esperar els convidats. Però si les feu un diumenge per dinar, amb temps per fer sobretaula, us garanteixo que teniu l’èxit assegurat!
Aquí teniu la recepta:
Ingredients:
• 400g de maduixots
• 6 rovells d’ou
• 125g de sucre
• 150g de vi ranci
• 250g de gelat de formatge (opcional)
Preparació:
Rentar els maduixots i tallar-los a trossos. Posar-los en plats sopers de servir.
Posar els rovells en un bol al bany Maria junt amb el sucre i 50g de vi ranci. Muntar-los amb unes varetes fins que doblin el volum.
Posar una bola de gelat damunt dels maduixots (opcional).
Incorporar la resta de vi ranci i repartir el bullon damunt dels maduixots. Gratinar-ho al forn i servir immediatament.
Bon profit!
Es veritat que queda boníssim, aquest plat. I l’espera val la pena…jeje
Jontambé havia pensat fer unes creeps amb el farró…ja veurem…
petonets.
Em va agradar molt aquesta recepta! Què bé que ho explica tot en Pep, eh!
Petonets
Quina bona pinta Gemma. Unes maduixes així han de ser delicioses! mai ho he tastat, sóc de les clàssiques maduixes amb nata jo. jajja! apuntat! petonets
Les maduixes sempre me les menjo igual, però veient aquesta delícia de gratinat que ens proposes em penso que no tindré més remei que provar-lo. Ha de ser tan cremós i bo…. sorprèn a tots els convidats, si o si, n’estic segura.
Petons! 🙂
Mare meva quina novetat! Quina enveja no estar més aprop! J esper la recepta de farro i de fesols de santa Pau que encara tinc una bosseta dels nadals!
M’encanta quan es gratinen ‘cremes’ sigui bullon, sabaions o la nostra sense anar més lluny. Menjades tebietes.. mmmmmmmm 🙂
Quines idees ens dóna!
Ostres, Gemma, jo no m’he atrevit amb la recepta, tot i que en Pep la va fer fàcil….Sort que tu ens fas de cronista i ens engresques a animar-nos.
Quin bon plat de maduixots! Ara hem d’aprofitar que estan de temproada 😉
Petonets
T’ha quedat deliciós, Gemma. Tastaria aquest gratinat ara mateix! Veig que el Pep continua endavant amb les ensenyances de la seva terra i cuina… cap a Olot! Petonet!
quina cosa més bona Gemma! m’agrada molt aquest plat per fer-l’ho quan vinguin convidats!!!! apuntadíssim. petonets
El Pep és un apasionat de tots els productes del voltant de la garrotxa i és genial, hi ha gent que ha tornat a conrear patates, mongetes, etc. que ja només feien per a consum personal, la gent s’ha adonat que no es podien deixar perdre.
Bé, que me’n vaig, aquesta recepta té una pinta deliciosa, les maduixes són sabayon queden delicioses i amb aquesta cremeta han de quedar fantáticas.
Petonets
Realment un postre de luxe!
Petons
Sandra
Quines coses més bones apreneu amb en Pep! Aquestes maduiexetes han d’estar tremendes!!!
Petonets!
Anna
Que bo!!! m’ha encantat, a casa no ens falta de res per fer-la, tinc maduixots del maresme, ous de la iaia, vi dels veïns… només em falta el gelat de la fageda que ja sé on trobar-lo! A veure si tenen paciència i diumenge la puc fer. Un petó!! com estàs del braç?
Sóc de les privilegiades que la va tastar…un bon contrast; però la brandada amb fèsols bestial!
Que bueno!!! nunca lo habia visto
Besos
Quina manera més original de menjar maduixots! Això s’ha de provar!
Si que hem coincidit amb la recepta,Gemma
Encara que són diferents postres,la fruita és la protagonista.
M’apunte la recepta que segur que també estarà deliciosa
Besets
Ondia quin gratinadet més ben presentat!. Realment, tot el que fa el Pep és fantàstic. Un dels meus cuiners preferits sense dubte!!! A reveure Gemma!
unos postres muy buenos la combinacion me parece soberbia,es un crak el Pep y tu lo has plasmado divinamente,me alegro que el taller fuera un exito de recetas
peto
T’han quedat perfectes! …com sempre! ;D mmmm!
Ostres, quina pinta té això !!!…m’ho apunto, eh?
M’agrada molt, sóc molt fan de les maduixes. No em faria res haver d’esperar aquestes postres, ara, si les hagués de fer saber que s’esperen ja em costaria més.
Me encantan las fresas y ahora comienza la temporada ¡¡Bien!!
El gratinado de estas fresas acompañadas con el vinito hacen que no pueda resistirme ir a la cocina a prepararlo.
Besos.
Gemma ultimament fas unes postres dignes de restaurant amb estrelles Michelin! Trobo que son unes postres molt elegants i perfectes per un sopar arregladet! 🙂
Els convidats que s’esperin, segur que valdrà la pena!
Aquestes postres són de restaurant! de les que es gaudeixen lentament, assaborint tot el seu conjunt. El gelat també es gratina?
Petonets.
Belén.
Gràcies per “passar-nos” les receptes als que no venim als
tallers !
PTNTS
dolça
Cada volta que passe per la cuina de ta casa em vénen ganes de menjar dolç (i acabe de dinar!). Me l’apuntre per quan compre maduixots i em sobre una miquiua de temps (si és que no se’ls acaben abans d’arribar a taula).
Besets
Quines postres més bones1 esperarem a que els maduixots estiguin al punt per a provar-ho1petó
Els teus convidats estaràn contents amb aquestes postres, jo ho estaría, m’agrada amb la fruita.
Petons.
GEMMA, encara no he fet les creps, però quant trobi el moment les faré. Me les vull reservar per un dia especial 🙂
Marylou, en Pep és un 10!!!!!!!!!!!!!!!!
Roser, a mi la nata no m’agrada gaire, prefereixo aquesta altra versió. A més, m’encanten les postres servides tèbies!
Helena, nosaltres també les mengem tal qual, però un extra com aquest de tant en tant no fa mal, je je je…
Silvia, amb els fesols va fer una mena d’empedrat per acompanyar una brandada sensacional, que va fer en un moment i sense gens de patata.
Starbase, les reaccions de Maillard sempre donen més bon gust als plats, oi? Je je je… i tu ho saps millor que ningú 😉
Núria i Ribereñna, a veure si us animeu a fer el plat, que ara comença la bona temporada de maduixots i s’ha d’aprofitar!
Laura, ja vas veure que no té cap complicació, només cal fer esperar una mica els convidats. Anima’t a fer-la que us encantarà 😉
Marina, el Pep és un entusiasta de la cuina de proximitat, i clar, sempre tira cap a casa, je je je… ja està organitzant una segona trobada per aquelles terres 🙂
Judith, Sandra i Anna, realment són unes postres originals per un dia que tens convidats de quedar bé i força temps per fer sobretaula, je je je…
Carme, per sort, gent com en Pep estan aconseguint recuperar molts productes que gairebé havien desaparegut! El farro, les patates mores i els fesols de santa Pau en són un bon exemple. Mica en mica! 😉
Bet, precisament no necessites res especial ni complicat de trobar. I nosaltres ens el vam menjar sense gelat i també era molt bo. El braç no gaire bé… 🙁
CristinaT, totes 5 receptes van ser molt bones, oi? Ja n’has fet alguna?
Dolores i Cristina, la zabaione és molt típica d’Itàlia, però aquí es força original. Us animo a provar-la!
Mesilda, hem fet dues versions de la mateixa idea: combinar la fruita amb una crema. La teva l’haig de fer!
Mercè i Miquel, a veure si podeu venir el proper taller amb el Pep, que ja veieu que sempre fa unes receptes molt bones. Senzilles de fer i amb l’èxit assegurat 😉
Pol i Albert, són unes maduixes sensacionals, per un dia de festa grossa!!!
Mònica, a mi també m’encanten les maduixes. I tampoc es triga tan a fer, pots tenir les maduixes netes i tallades als plats. Muntar la crema és molt ràpid i gratinar-la només són uns segons…
Silvia, ahora que empieza la buena temporada de fresas hay que aprovecharla. Y este postre resulta muy elegante para servirlo con invitados especiales 😉
Anaïs, ets una exagerada 🙂 Els bunyols més aviat són de forn de barri, je je je… tot i que més bons que moltes postres de grans restaurants 😉
Maria angels, tens tota la raó!
Belen, el gelat també es gratina, a mi també em va sorprendre. Però de fet, gratinar és qüestió de segons, de manera que no s’arriba a fondre, i es serveix molt cremós, per degustar-lo encara millor 😉
Dolça, si la fas ja m’ho diràs 😉
Queti, ara comença la bona temporada de maduixots. I vas massa enfeinada, segur que pots trobar un diumenge tranquil per provar aquestes postres amb calma (i amaga els maduixots a la nevera darrera la verdura, je je je…)
Teresa i ANABDN, ja comencem a trobar bons maduixots a les botigues, de manera que us animo a que feu aquesta recepta, ja veureu com triomfareu 😉
Ummmm fa molt bona pinta, tindre que provar de fer-la, amb el que m’agraden els maduixots. Es que les receptes d’en Pep sempre triomfen
Petons
Va ser un taller genial! El Pep és un apassionat de la seva feina i un gran comunicador!!!unes receptes molt i molt interessants!!!
Merci per tot!!! 🙂
Uauuuu no havia vist res semblant, Gemma!! 😀 No, si en Pep Nogué porta unes receptes espectaculars… A mi sempre em molesta no poder deixar les postres preparades… però a vegades val la pena, i tant! 😀
Un petonet guapa!!!
Quina pinta!!!! Ei, el vi ranci del priorat, no? 😉 Quina pena, no haver vingut! (quina ràbia, més ben dit) Un petó, Gemma!
Quines postres més bones, amb el que m´agraden a mi els maduixots!! miro a veure si trobo vi ranci per poder-la fer…un petonet
Nunca probé de hacer las frutillas en una “sopa” dulce. La idea me gusta mucho y seguramente que estuvo delicioso!
Cariños
Hola guapa!! Aquest divendres volem parlar del teu blog al programa Quins fogons (90.1 FM) perquè hem incorporat una secció de blogs. Si ens vols escoltar per internet ens trobaràs a http://www.lactual.cat (a la dreta hi ha la llista de programes. Al Quins fogons ens trobes a mi i a la Clara!!! Petonet!
Sion, ja veus que aquest cop us vau perdre una bona classe amb el Pep… i és que les seves receptes sempre triomfen 😉
L&C, m’alegro que t’agradés la classe del Pep, a veure si t’animes a venir a les properes!
Anna, a mi també m’agrada fer les postres amb antelació, i encara millor si les puc fer el dia abans. Però amb convidats de confiança, pots fer aquesta recepta, que segur que l’espera s’ho mereix 😉
Clara, ja vindràs a la propera 😉 A Catalunya tenim vi ranci de molta qualitat, oi?
Maria Jose,, si no tens vi ranci ho pots substituir per un altre alcohol que t’agradi… fins i tot he fet sabaion amb cava i queda molt bo 😉
Erika, más que una sopa es una crema muy esponjosa, como una salsa holandesa servida gratinada y dulce. Queda un contraste de temperaturas delicioso.
Marina, quina il·lu!!! No ho podré escoltar en directe però ja em baixaré el programa quan el pengeu a l’enllaç. M’agrada aquesta nova secció del progrma! 😉
Carai.. quin taller més interesant, segur que vau aprofitar el temps al màxim. Aquest gratinat de maduixots és ben original, segur que molt bo!
Hola de nou Gemma, amb aquestes quantitats per quanta gent en surt més o menys?? (unes 6 persones?) moltes gràcies!
Bet, fins i tot diria que per 8… tot depèn de com omplis els plats 😉
Gràcies! demà ho menjarem per postres, sóm 5 així que farem els plats ben plens jejeje, a veure si els hi agrada!! ja t’ho diré 🙂
Triomafràs segur!!!
Els has de fer esperar per les postres, eh? 😉
Quines postres més curioses. Pel que entenc, la barreja amb els rovells queda crua (o poc cuita, com a mínim, segons com fem el gratinat).
Bona sort a Manlleu!