L’altre dia va caure a les meves mans una recepta de tatin que feia la poma d’una manera molt diferent. La vaig trobar molt pràctica i vaig decidir provar què tal:
Segurament tots feu la tatin igual que jo: donant una primera cocció a les pomes en una paella amb sucre i mantega i després una segona cocció al forn amb la pasta de full. L’originalitat d’aquesta recepta és que la primera cocció de les pomes es fa bullint-les amb aigua, sucre i mantega, cosa que em sembla més pràctica, ràpida i uniforme que amb una paella. El resultat parla per si sol, les pomes queden molt meloses i amb més gust de mantega, i la presentació de la tatin millora moltíssim. Us recomano que ho proveu!
Per acompanyar la tatin no vaig seguir la tradició, que mana presentar la tatin amb crema anglesa o nata semi muntada o gelat de vainilla. Personalment, trobo que el conjunt resulta molt pesat, amb la mantega de la pasta de full i de les pomes que se suma al greix de la nata o la crema anglesa. Per mi, li queda millor el contrast amb un element que desengreixi i rebaixi la sensació de dolçor. Per això m’agrada servir la tatin amb un aire de llimona: l’acidesa és un potenciador del sabor i el contrast fa que les postres resultin molt més lleugeres i rodones. També us recomano que ho proveu!
Per la tatin:
Ingredients:
• 8 pomes golden
• 300g de sucre
• 300g d’aigua
• 200g de mantega
• 1 branca de canyella
• 1 làmina de pasta de full
Preparació:
Fer un caramel daurat amb 100g de sucre. Abocar-lo dins el motlle i repartir-lo bé. Reservar.
Pelar les pomes, treure’ls el cor i tallar-les a quarts. En un cassó, posar l’aigua, la mantega, la canyella i la resta de sucre al foc i deixar que es fongui la mantega. Afegir-hi la meitat de les pomes i coure-les a foc suau uns 8-10 minuts. Han de quedar toves però no desfetes. Treure les pomes del foc i en el mateix líquid coure l’altra meitat de pomes.
Col·locar totes les pomes dins el motlle ben posades i mooooooooolt juntes. Prémer amb la mà per tal que no quedin forats entre les pomes.
Tallar la pasta de full a la mida del motlle. Punxar-la amb una forquilla i col·locar-la sobre les pomes. Coure-ho al forn a 200º fins que sigui daurada.
Desemmotllar girant el motlle i, si en teniu, pintar amb una mica de gelatina de poma. Servir tebi.
Per l’aire de llimona:
Ingredients:
• 125g d’aigua
• 125g de suc de llimona
• 60g de sucre
• 5g de lecitina de soja
Preparació:
Barrejar la lecitina amb el sucre. Afegir una petita part de l’aigua i barrejar amb el túrmix fins que quedi tot ben dissolt. Afegir la resta d’aigua i el suc de llimona i turmixar. Al moment de servir, turmixar fent que entri aire dins el líquid, posant el túrmix una mica tort. S’anirà formant escuma que es mantindrà ben ferma gràcies a la lecitina de soja. Col·locar una cullerada d’aire sobre la tatin just el moment de servir.
Bon profit!
Les fotos parlen per si soles, m’agrada molt com es veu i el sabor també.
Petons,
Fantàstic! Això de l’aire é sun puntasso.
Doncs no és tant clàssica 😉
El turmix amb varilles normals o com per montar clares?
Gràcies
Amb poma ho faré així.. i amb les altres fruites?
PTNTS i fins passat demà.
Glòria
Hola M. Carme, el túrmix normal, el que fas servir per triturar o fer una maionesa.
Hola Glòria, les altres fruites depèn de la duresa de cadascuna… Per exemple, amb la pera també ho faria, però potser només la bulliria 4 minuts, igual que el mango o el préssec. En canvi, una tatin de figues la faria directament sense bullir abans les figues.
Oleee ens veiem demà mateix. Quina il·lu!!!!!!
Saps que no he fet mai un tatin?! Però n’he menjat i n’he vist moltes receptes i tens raó!! M’agrada aquesta manera de fer la poma! Ja es veu tot plegat més lleuger d’entrada. Potser m’animo i faig el meu primer intent 🙂
Petons
P.S – Per cert, la idea de combinar-lo amb llimona la trobo genial!!
Quina bona pinta té aquest tatin! Ja estic salibant només de veure’l!!
La tatin cal servirla tebia? O també es bona a temperatura ambient?
Gràcies i bon cap de setmana!