Dissabte vaig tenir la sort de realitzar un taller de pastisseria a la cinquena edició del Mercat de les Espècies d’Argençola. Una de les receptes que vaig fer va ser aquest flam de safrà:
El Mercat està organitzat per El Trill, una associació amb molta empenta que cada any prepara tres cites ineludibles al poble: el Mercat de les espècies, la Matinal d’intercanvi de llavors i la Festa del tió. Haig de confessar que no havia estat mai a Argençola; sempre passo de llarg per l’A2 , just a tocar, camí del Pirineu o altres zones de Lleida amb roca per escalar. Així que em va sorprendre agradablement: un poble petit, ben cuidat, amb encant, enfilat dalt d’un turó i amb vistes sobre tota la plana. I, sobretot, ple de gent que s’estima molt el poble.
Durant tot el dia va haver-hi tallers, visites culturals, paradetes, concerts, concursos i moltes activitats al voltant de les espècies i les herbes aromàtiques. Vaig poder tastar des d’un pastisset d’ortigues deliciós fins a una mantega de safrà finíssima, i vaig tornar a casa carregada d’espígol, bulbs de safrà i llibres de cuina al voltant de les espècies. Em va fer especial il·lusió el concurs de sals condimentades, ja que em va permetre conèixer en persona un dels membres del jurat: la Fina, del blog CuinaCinc, amb qui ens seguim des de fa ja força temps.
Enguany el Mercat de les espècies tenia un protagonista destacat: el safrà. La majoria d’activitats i paradetes giraven entorn d’aquesta espècia tan preuada. Em va sorprendre molt quan em van proposar fer un taller de pastisseria amb safrà, certament era una proposta arriscada! Però el repte em va agradar i vaig acceptar encantada. Introduir elements de la cuina salada a la pastisseria s’ha de fer amb cura, intentant combinar-los amb elements molt pastissers que ajudin a rodejar-los de certa “normalitat pastissera”. I, pensant una mica, de seguida se’m van acudir combinacions amb el safrà: els làctics (nata, mantega, llet, llets vegetals, xocolata blanca, coco…), els cítrics (sobretot la llimona, la taronja, i altres espècies o herbes aromàtiques cítriques), algunes fruites (sobretot les de pinyol, com el préssec, l’albercoc, les cireres…) i, evidentment, la xocolata (què no combina amb la xocolata?). Així que vaig proposar tres receptes: un flam de safrà amb cireres saltejades, una mousse de safrà amb galeta de coco i uns bombons de safrà i xocolata blanca.
No m’allargo més, només espero que us atreviu a fer la recepta. Ja veureu com us sorprendreu agradablement 😉
Aquí teniu la recepta:
Ingredients: (per a 4-6 persones)
• 500ml de llet
• 4 ous
• 100g de sucre
• 0,5 g de safrà
• la pela d’1 llimona ratllada
• caramel líquid
• cireres
• sucre
Preparació:
En un cassó, posar la llet, el sucre, el safrà i la pell de llimona. Poseu el cassó al foc fins que arrenqui a bullir. Pareu el foc, tapar i deixeu-ho infusionar 15 minuts. Coleu-ho.
Incorporeu-hi els ous i tritureu-ho amb el túrmix.
Repartiu la barreja en flameres individuals untades amb el caramel líquid.
Poseu-les en una safata i tapeu-les amb paper d’alumini. Coeu-les al bany Maria a 160 ºC durant 30 minuts. Deixeu-ho refredar.
Traieu el pinyols a les cireres i talleu-les per la meitat. Salteu-les en una paella un parell de minuts amb una cullerada de sucre. Reserveu-ho.
Desemmotlleu el flam i serviu-lo acompanyat de les cireres saltades.
Bon profit!
Ya me entere del Mercat y que dabas clases, pero no pude ir, tuve fiesta familiar y no pude escaparme.
Una buena y original combinación que le debe de dar el sutil punto el azafrán a este flan y el acompañamiento de las cerezas le debe de ir genial.
Bona setmana
El punt de safra li ha de donar un sabor molt especial, i amb les cireres queda molt ben acompanyat!
Una abraçada,
Júlia
Ostres un flam amb safrà!! No m’ho hagués imaginat mai…. però ha de tenir el seu puntet i amb les cireres tant bones i de temporada ha de ser excel·lent!! Quines coses més bones que penges!! I això que per temps me n’estic perden una pila!!
Tard o d’hora el tinc que fer aquest flam.
M’agrada el safrà sobre tot en receptes salades, però el vaig tastar una vegada amb xocolata negra i també està molt bo.
Petons.
0,5 gr. de safrà, quantes fibres seran?.
Felicitats pel blog.
M.Carme
mira que he vist flams de mil maneres, pero de safrà mai! I ara tinc una curiositat tremenda. A veure si trobo una mica de safrà per la cuina i et faig la prova! petons
Una proposta d’allò més trencadora…A mi també m´ha passat moltes vegades…passes de llarg un poble. El rètol d´entrada el veus i no hi entres i un dia pel que sigui t´hi plantes i quedes meravellada.
No sabia que el safrà combinés tan bé amb els làctics.
Que bo Gemma, té una pinta espectacular!!
Gemma, Gemma… això té molt bona pinta <3
M Carme, jo compro el safrà en unes paperines de 0,5g. És un pot típic allargat, com qualsevol d’espècies (de la canyella, o el clau d’olor) i a dins van 4 papers plegats amb 0,5g de safrà a cadascun. Ve a ser un pessic petit de safrà, uns 10 brins (t’ho dic a ull).
Vaig estar a punt d’anar-hi!! ja havia quedat amb la meva germana que viu a Mollerussa, però un imprevist a última hora em va aixafar el plan… ! Aquest flam ha d’estar de 2muerte”, el faré que a casa els flams agraden molt! petons
Quina combinació més original i deliciosa!! Té un aspecte de primera!! Segur que vas triomfar amb les teues propostes!!
Hola Gemma. Penjaras tambe les altres receptes? El meu marit es pages i ha plantat safra, i estic intentant introduir-lo en altres receptes dolces. Gracies
Gemma!!! Jo vaig ser una de les alumnes del taller… (que em vaig apropar a felicitar-te pel bloc) pero haig de dir que no em vaig poder resistir a tastar el flam fred a casa i ja me´l vaig menjar tebi abans de marxar!!!……:), i amb el toc just de safrà, un molt bon postre original!!! Dels tres postres es el que mes em va agradar.
I sobretot em va agradar la teva forma d´explicar tot amb calma i detall. Fa temps vaig fer la teva recepta de coca de vidre que tinc pel bloc i aquest sant Joan segur que torna a caure!!! 🙂
Gràcies!!!!
Ari oooeeee ara ja sé qui ets 🙂
No sabia que també tenies un blog!! M’alegro que t’agradés el taller, moltes gràcies pel comentari!
Ara tinc una recepta de coca de vidre ENCARA MÉS FÀCIL. A veure si la penjo al blog 😉
De safrà?! No m’ho puc ni imaginar, ha de ser boníssim!! M’agrada la combinació amb les cireres, i un floquet de nata al cantó seria genial!
La foto t’ha quedat millor que la que vaig fer el dia del taller estaven les persianes baixades!!
Si et sembla bé podria posar la teva en el post. Gràcies.
Estava deliciós!
http://cuinacinc.blogspot.com.es/2015/06/5e-mercat-de-les-especies-dargencola.html
Gemma, va ser un plaer convidar-te a barrejar pastisseria amb safrà i que acceptessis el repte. Els resultats van ser espectaculars. Els tallers obren portes per redescobrir el territori, i Argençola va tenir una oportunitat. Espero aviat provis el macis i ens sorprenguis de nou. Gràcies per venir!
No he provat mai el safrà en una recepta dolça! bé, tampoc és que l’hagi ficat a molts altres plats jo… però m’animaré a fer-ho, m’ha semblat molt original! un petó i feliç finde!
dome, segur que penjo la mousse de safrà!!!
hola!! amb safrá tinc que provar-ho, segur que es una delicia de flam 😉
m’agradat molt, petonets !