Aquest any ens hem reunit molta colla per celebrar el dilluns de Pasqua, de manera que he fet tres Mones, una de cada gust: de xocolata, de yema i de sara. Així tothom ha quedat content!
L’any passat ja us vaig explicar alguns dels trucs que faig servir per les mones de yema i de xocolata, de manera que aquest cop us explicaré només la de sara. Alguns dels consells coincideixen, però els torno a posar aquí per tal que els tingueu tots junts.
– Feu una mona petita, la meva recepta és per un motlle de 18cm de diàmetre. Si sou colla feu-ne dues de petites. Les mones petites són més fàcils de manejar, penseu que s’han de tallar, farcir, banyar, cobrir d’ametlles i col·locar sobre la blonda.
– Mulleu-les generosament d’almívar, això les fa més mengívoles i les conserva millor d’un dia per l’altre sense que s’assequin. No us ha de sobrar gens d’almívar de la recepta.
– Talleu una mica la part superior del pa de pessic per fer-lo ben pla, no us sàpiga greu perdre pa de pessic, perquè el resultat és molt més bonic!
– Per la sara us explico una crema de mantega que es fa a partir d’una pasta bomba. Potser és un xic més complicada, però queda molt més esponjosa i lleugera, val la pena l’esforç!
– Sobretot el primer cop que es fa la crema de mantega, val la pena utilitzar un termòmetre per mesurar la temperatura de l’almívar (a uns 117ºC). Quan ja es té pràctica no cal, només mirant-lo ja es veu el punt d’espessor.
– Torreu l’ametlla laminada amb el grill del forn: escampeu-la sobre la safata coberta amb paper de forn i feu-la coure uns 3-4 minuts, atenció que es crema de seguida, heu d’estar davant del forn vigilant.
– Munteu la Mona sobre la reixeta del grill del microones, amb un plat gros a sota. Així podreu recollir la crema que caigui i tornar-la a utilitzar per tapar els forats que pugui quedar a les parets.
– Feu una primera capa molt prima amb la crema, tapant tots els forats. És la capa que aguanta les engrunes de pa de pessic i evita que s’embruti tota la cobertura. Reserveu uns 5 minuts la mona a la nevera abans de posar la segona capa definitiva.
– Feu la segona capa ajudant-vos d’una espàtula petita. Cobriu tota la mona, però no cal que quedi perfecta, ja que després es tapa amb l’ametlla laminada.
– El pa de pessic es pot congelar, de manera que es pot avançar feina i ja tenir-lo fet. El dia abans de la Mona només caldrà descongelar-lo, fer la sara i muntar el pastís.
– Per tallar el pastís va molt bé un estri que en diuen lira talla pastissos. La podeu trobar a moltes botigues d’estris de cuina.
– La crema de mantega que sobri la podeu reservar dins una màniga pastissera. La podeu utilitzar per decorar la Mona.
I després de tant rotllo, aquí teniu la recepta:
Pa de pessic
Ingredients: (per un motlle de 18cm)
• 3 ous grossos (180g)
• 90g de farina
• 90g de sucre
• Ratlladura de llimona
Preparació:
Separar els rovells de les clares.
Batre els rovells amb la meitat del sucre fins que doblin el volum.
Muntar les clares amb la resta del sucre i afegir-les suaument als rovells (a mi m’agrada reservar-me una tercera part de la clara per afegir-la al final, després de la farina).
Afegir la farina tamisada, la llimona, (la resta de clara) i abocar dins un motlle encamisat. Coure uns 25 minuts a 180º amb el forn ja calent i l’escalfor de baix.
Treure del forn i deixar caure el motlle sobre el marbre amb un cop sec. Així surt l’aire de dins i no s’abaixa el pa de pessic. Desemmotllar i girar-lo cap per avall sobre un paper de forn espolsat amb sucre en pols. D’aquesta manera us quedarà més pla de dalt.
Deixar refredar i, opcionalment, congelar ben tapat amb paper film.
Almívar
Ingredients:
• 100g de sucre
• 100g d’aigua
• c/s de licor
Preparació:
Posar l’aigua i el sucre al foc i deixar bullir 2 minuts per tal que es dissolgui el sucre. Afegir el licor i reservar.
Crema de mantega
Ingredients:
• 200g de sucre
• 50g d’aigua
• 4 rovells d’ou
• 250g de mantega pomada
Preparació:
Posar l’aigua i el sucre en un cassó al foc. Deixar-ho bullir durant 3 o 4 minuts fins aconseguir un almívar a 117ºC.
Abocar l’almívar en forma de rajolí sobre els rovells sense deixar de batre amb les varilles elèctriques. Seguir muntant fins que es refredi l’almívar i els rovells quedin ben esponjosos.
Incorporar la mantega de mica en mica i batre fins que quedi ben homogeni. Reservar.
Muntatge
Ingredients:
• 1 pa de pessic
• 200g d’almívar
• 450g de crema de mantega
• 150g de melmelada d’albercoc
• 125g d’ametlla laminada torrada
• Decoració (plomes, pollets i ous de xocolata)
Preparació:
Tallar el pa de pessic en tres pisos (amb la lira, i treure també la part torrada de sobre!).
Col•locar el primer pis de pa de pessic sobre la reixeta del microones i mullar amb la tercera part de l’almívar. Escampar la melmelada i tapar amb un segon pis de pa de pessic.
Mullar-lo amb un altre terç de l’almívar i cobrir-lo amb una mica de crema de mantega.
Tapar amb el tercer pis de pa de pessic i mullar-lo amb la resta d’almívar.
Cobrir tota la mona amb la crema de mantega tal com us he explicat abans.
Enganxar l’ametlla laminada per dalt i per tot el voltant, agafant grapats d’ametlla amb una mà i acostant-la als laterals, s’enganxa tota sola.
Amb dues espàtules ben grosses, agafar la Mona de la reixeta i col•locar-la sobre la blonda. Adornar al gust de cadascú.
Bon profit i bona Pasqua!
Bonissima!!!!!!!!!!!!
Gemma, a Perth,sol-lament he vist ous i conills de xocolata,POL a veure si animes a la Gemma i obrim una pasteleria a Austràlia,saps qui ens podria acompanyar,la Mireia i en Pep,que et sembla la meva proposta.???? petonetsssssss
m’encanta la mona de sara!! sobretot la mantega!! jeje ptons
Jo giro el pa de pessic i no em cal tallar-lo.
T’ha quedat preciosa.
PTNTS
Dolça
Realment impressionant aquesta Mona! I decorada amb una perfecció absoluta!
Petons
me encanta la tarta Sara y es genial para la celebracion de la mona.Te ha quedado sensacional y muy bonita.
Bona setmana
Ho dic amb coneixament de causa, vaig fer el tast degustació de les tres mones i encara ara no se quina de les tres em va agradar més. Potser l’any que ve us ho podré dir.
Per descomptat queda unes postres molt originals.Lo de la pasta choux bullida em quidra molt l’atencion.La mona,a més de lo bona que té que estar,se veu preciosa,una decoració perfecta.
Besets”
Una preciositat i delícia de mona! Ara bé, quina feinada!!! Ets una artistassa!
Quina monada!!! vaig estar tentada aquest any en fer una sara, però vaig fer la de gema, de la Gemma…, boníssima! Bon Sant Jordi! petó
És la meva mona preferida sense cap mena de dubte!
Perfecta, com sempre, i un luxe les explicacions del principi, gràcies!
Des de que som petites que a casa la mona SEMPRE és de mantega!!! Ens encantaaaaaaaa i de ben segur que la teva recepta és deliciosa! Nyaaaaaam
Petunets
Eva
Gràcies reme!
Magda, que Austràlia està molt llun!!!!! Je je je…
Roser, boníssima!
Per la de mantega no cal, però per la yema cal tallar-lo, si no es veu el color fosc del torrat…
Margarida i Miquel, moltes gràcies!
M Teresa, sort que en vam poder menjar un tallet de cada, je je je… jo tampoc et sabria dir quina em va agradar més 🙂
Maria, moltes gràcies!
Pol, per la família es fa el que calgui, oi?
Teresa, la de yema també la vaig fer, a casa no me la perdonen, je je je…
Mònica, espero que les explicacions us vagin bé 🙂
Eva, a casa la Mona sempre ha sigut la de yema… però la de mantega també ens agrada, i la de xocolata també! Així que em faig una de cada i solucionat el problema 🙂
fare cas dels teus consells, perque ja et dic, que la Sara es el meu pastis favorit. Espero que em quedi tan maca i Formosa com a tu. Una abraçada artista!!!!