Pa de panses i nous amb farina de blat forment

Data
4 de febrer de 2014
Creat per

Avui us poso una recepta que porta poca feina, ja que ho fa tot la panificadora. Però tot i així, és una recepta molt especial, perquè es tracta d’un pa fet amb farina de blat forment, molt diferent a les habituals:

Ja he parlat altres vegades de la cooperativa Sambucus de Manlleu, un projecte molt ambiciós portat per un equip de persones fenomenal. Des de fa poc han recuperat dues varietats de blat antic, el forment i la xeixa, molt cultivades a Osona fins els anys 50, i les comercialitzen a través de la seva botiga online. Jo vaig comprar farina de blat forment amb ganes d’investigar, ja que em van assegurar que era panificable tot i el seu baix contingut en gluten. I avui us ensenyo el resultat. No està malament, oi?

He pogut comprovar totes dues característiques: d’una banda és obvi que és panificable, en teniu la prova aquí mateix. I de l’altra, té un baix contingut en gluten, ja que vaig intentar fer-ne seitan i va ser un fracàs absolut. Demostrat que no té gluten! També he utilitzat la farina per altres usos, per tempura, per fer galetes o magdalenes, i en tots els casos m’ha encantat el resultat. I el més interessant de tot és que el seu baix contingut en gluten la fa molt més digerible que les farines habituals.

Així doncs us recomano que doneu un cop d’ull a la seva botiga i us animeu a provar aquests blats i els altres productes que ofereixen. Si no podeu acostar-vos als seus punts de recollida, segur que ho poden enviar a alguna botiga a prop d’on viviu (amb mi ho van fer així). Jo ara penso encarregar un parell de quilos de la farina de blat xeixa per provar-la també, je je je…

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• 225g d’aigua
• 20g de mantega
• 8g de sal
• 20g de sucre
• 400g de farina de forment
• 8g de llevat de forner sec
• 75g de panses
• 60g de nous

Preparació:

Introduir tots els ingredients a la màquina excepte les panses i les nous.
Escollir el programa adequat de la vostra panificadora, en el meu cas el d’un pa dolç.
Al final de l’últim amassat, introduir les panses i les nous trossejades.
Deixar acabar el programa. Treure el pa de la màquina, deixar-lo refredar sobre una reixeta i servir.

Bon profit!

 

PD. Per casualitat, aquesta setmana el programa Divendres de TV3 visita Prats de Lluçanès, a Osona, i han parlat més d’un cop de la recuperació i de les bones propietats del blat forment. Us penjo un parell de vídeos, ho podeu veure als minuts 2:30 i 6:20 respectivament:



Comparteix

31 comentaris a “Pa de panses i nous amb farina de blat forment”

  1. ah! Doncs molt interessant, la teva entrada, no coneixia la farina forment. I el gust… sembla similar a un pa alemany dels que són de civada o ordi, ara no t’ho sabria dir, pot ser? Com que tenim panificadora, és fàcil fer invents amb pans nous, oi? He he he. Petons1

  2. Que interessant Gemma! a més aquest pa ha de ser boníssim amb les panes i les nous! Ara mateix passo l’enllaç a una amiga que la seva filla no tolera el glúten.
    Moltes gràcies 🙂

  3. No coneixia aquest tipus de farina! però sembla que es pot obtenir molt bons resultats tot i tenir poc gluten, només cal veure aquest pa! i si a més a més està fet a la panficadora encara m’agrada més! un petonàs!

  4. El pa té una pinta excel·lent, i es veu ben esponjós! quin món el de les farines, eh? i abans que només n’hi havia d’una classe! la meva mare per a tot feia servir la de forner, tan si feia dolç com salat! Per cert, no hi ha classes a Bon preu?petó

  5. Marina, queda molt semblant a un pa de motlle integral, però amb regust dolç molt bo. I sort de la panificadora, que amassar a mà és molt complicat!

    Bet, no sé si és una farina apte per celíacs, però em van dir que és ideal per gent que té una petita intolerància al gluten. A veure si li va bé!

    Miquel, jo tampoc la coneixia fins ara, mica en mica s’estan recuperant moltíssimes varietats de blats antics, oi? Ja tinc ganes de provar la farina de blat xeixa 😉

    Dolça, jo reconec que faig poc pa a casa, no en mengem gaire. I sempre trio l’opció fàcil del pa de motlle, amb la cocció dins la pròpia panificadora. A veure si ens atrevima a fer un pas més!

    Maria, je je je… quina casualitat, hem coincidit amb una recepta de pa! Tot i que molt diferents, el teu amb l’oli d’oliva ha de quedar super gustós. Un intercanvi em sembla molt bona idea 🙂

  6. Roser, jo guardo la panificadora fora de la cuina, que amb tants trastos ja no hi cap! Val la pena tenir-la, tot i que jo la faig servir poc…

    CristinaT, qudea un pa super flonjo, tendre i esponjós. Amb les panses i les nous, és un pa dolç irresisitible 😉

    Anabdn, a mi em va sorprendre que pugés tan bé, amb el poc gluten que té… queda una molla esponjosa semblant als típics pans de motlle.

    Julia, a mi el pa de panses i nou també m’agrada molt!

    Eva, jo tampoc la coneixia i ja veus que té bon resultat. I per fer galetes, magdalenes, pans de pessic, arrebossats… també queda molt bé!

  7. Margarida, a quin diari ho vas llegir? Ostres, no sabia que hagués sortit una notícia amb aquesta farina recuperada de blats antics… me n’alegro, perquè el resultat és excel·lent!

    Starbase, algun cop hauríem de fer un post explicant tots els trastos culinaris que tenim arraconats als armaris, je je je…

    Pol, era bo, oi? amb una mica de mantega i xocolata… de vici total!

    Pilar, jo tampoc la coneixia. Si t’interessa comprar-la, he posat el link a la botiga online de la cooperativa Sambucus 😉

    Teresa, tens raó que cada vegada tenim més varietats de farines… però encara estem molt lluny de països veïns com França o Itàlia… mica en mica!

  8. Jo no coneixia cap d’aquests blats, però m’ha agradat veure com s’intenta recuperar. El pà té una pinta molt bona, segurament amb una altre farina quedaria molt més vistos, però no tindria el toc especial de tornar al passat i les seves farines.
    Petonets!!

  9. Me ha encantado Gemma. Yo hago pan con bastante frecuencia, y este año he probado a hacer pan con trigo comprado en León. Es decir, he comprado el grano, lo he molido en la Th y me han salido unos panes excepcionales, por lo que me imagino que este que nos dejas, además, con el añadido de las frutas y la mantequilla, tiene que estar buenísimo.

    Un besín.

  10. Laura, crec que amb una altra farina hauria quedat molt semblant, pensa que és un pa de motlle, i porta molt pes, mantega, sucre, panses, nous… No és un pa blanc que quedi super esponjós.

    Dolors, tens raó que entre el sucre, les panses i les nous, queda un pa molt llaminer, je je je…. ideal per acompanyar una rajola de xocolata 🙂

    Nieves, de verdad has molido tu misma el grano??? Uau, me parece una idea fantástica, e imagino que el resultado será increíble, además de muy satisfactorio.

    Marylou, jo el pa només el faig a la panificadora, que a mà em sembla molt complicat. Aquesta farina la pots trobar perfectament a través de la seva botiga online 😉

  11. M’encanta veure com cada vegada s’intenten recuperar més productes ja quasi oblidats i tant bons com saludables. T’ha quedat un pa de vici, personalment per un berenar perfecte.
    Una abraçada

  12. Cris, per berenar amb una mica de xocolata, és perfecte!

    Alfons, jo no la faig servir gaire, però reconec que una panificadora és molt pràctica. A la propera de llista de Reis 😉

    Mònica, cada vegada é smés freqüent recuperar aquestes varietats de blat, realment són més saludables, oi?

    Sussi, jo fins ara tampoc, però ja veus que està de moda 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *