Aquestes festes he estat molt afortunada, ja que gairebé sempre he anat de convidada als àpats nadalencs. Només em va tocar fer part del sopar de Cap d’Any, un segon plat i les postres per 25 persones. Pensant alguna cosa que fos pràctica, tant de portar com de repartir, vaig decidir preparar tres braços de gitano de gustos diferents, per tal que tothom pogués escollir.
Avui començo explicant-vos aquest braç de gitano farcit de torró, perquè és el més nadalenc de tots i encara el podreu preparar amb les sobres dels torrons de Nadal. A casa, aquests torrons que sobren ja no els vol ningú i van rondant pels armaris fins que els aprofito per unes postres com les d’avui. Queda un braç de gitano molt fi i lleuger, ja que el farcit és una mousse lleugera i esponjosa. Tot i que per Cap d’Any havíem fet un gran sopar, tothom en va menjar un bon tros!
Aquí teniu la recepta:
Ingredients:
Pel pa de pessic:
• 3 ous
• 90g de farina
• 90g de sucre
• Ratlladura de llimona
Per l’almívar:
• 50ml d’aigua
• 50g de sucre
• c/s licor
Per la mousse:
• 150g de torró del tou (tipus Xixona)
• 100ml de nata per muntar
• 50ml de llet
• 15g de sucre
• 3 fulles de gelatina
• 2 ous petits
Per decorar:
• Ametlles laminades torrades
• Sucre llustre
Preparació:
Per la mousse: ratllar el torró i reservar. Posar en remull la gelatina en aigua freda.
Separar els rovells de la clares i reservar les clares.
Escalfar la llet fins que bulli. Abocar-la sobre els rovells remenant contínuament amb unes varilles per tal que arribin a uns 80º. Afegir la gelatina escorreguda i remenar bé fins que es dissolgui.
Afegir el torró i triturar amb el túrmix fins que quedi fi.
Semi muntar la nata i incorporar-la suaument. Muntar les clares a punt de neu amb el sucre i incorporar-les suaument.
Omplir una màniga pastissera amb la mousse i reservar a la nevera unes 4 hores.
Pel pa de pessic: separar els rovells de les clares. Batre els rovells amb la meitat del sucre fins que doblin el volum.
Muntar les clares amb la resta del sucre i afegir-les suaument als rovells.
Afegir la farina tamisada i la ratlladura de llimona.
Estendre ben prim sobre una safata de forn coberta amb paper de forn (de ½cm de gruix) i coure-ho 8 minuts a 200º.
Treure-ho del forn i girar-lo del revés sobre un paper de forn espolsat amb sucre llustre (perquè que no s’enganxi). Desenganxar el paper de forn que hem fet servir per coure’l (que ara està a la superfície) i retallar les vores per quadrar-lo. Enrotllar la planxa de pa de pessic per tal que agafi la forma i reservar.
Per l’almívar: fer bullir l’aigua i el sucre durant 5 minuts. Fora del foc afegir un rajolí de licor. Deixar refredar.
El muntatge: desenrotllar el pa de pessic i, amb un pinzell, emborratxar-lo amb l’almívar.
Escampar la mousse de torró per tota la superfície, reservant una mica de mousse. Enrotllar el pa de pessic i untar-lo amb una fina capa de la mousse que hem reservat. Enganxar les ametlles laminades per tota la superfície i espolsar-lo amb sucre llustre.
Bon profit!
Una recepta d’aprofitament nadalenca, es veu deliciós. De quins gustos eren els altres dos? petons!
Aquest braç te d’estar boníssim, i una bona solució per acabar amb el torro que ha sobrat. Esperem els altres dos.
Petons
Quin braç més espectacular, digne de pastisseria i segur que era boníssim! a mi encara em queda torró de xixona del que vaig utilitzar pel tiramisú, podria fer aquest braç….
petonets
JO encara que tipa també n’hagués agafat un bon tall!!! què bo!!! em queda una barra de torró que pot ser que acabi amb aquest braç!!! petó
Dons a casa, precisament de xixona, no en queda ni una engruna!!!
Però aquest farciment ha de ser boníssim…
Petonets.
Quina bona pinta Gemma! Felicitats pel resultat!
Excepcionalment, a casa ens ha sobrat una barra sencera de torró de xixona i ja he començat amb l’operació reaprofitament, a veure com va… 🙂
Bon any Gemma!!
Jo per Nadal vaig fer el tronc farcit de mousse de torró, molt semblant aquest teu, va agradar moltíssim, fins i tot a mi que no m’agrada gaire el torró de xixona, pero la mousse queda molt suau.
Queda molt bé amb l’ametlla laminada.
Petonets
Que bé que t’ha quedat, el de jijona a casa no dura gaire que me’l menjo tot jo jeje, així que aquest braç segur que m’encantaria.
No em perdo el post del segon!!!! hehehehe
Fa dos dies vaig fer el de xocolata i llimona d’uns posts enrrere i vaig flipar. Això de fer servir llegums al forn em va descol·locar Oo . Un exitàs (però ni de bon tros amb la pinta del teu).
Per cert, com he rigut amb la “dedicatòria” de la Nuni i el teu comentari…
Fins aviat… 😉
A mi el torró de xixona no m’agrada però penso que en aquest braç ha de quedar molt suau, de totes formes espero els altres dos.
Muas!
uau, gemma, fantàstic!
me l’apunto, segur que agrada. som uns grans seguidors dels braços de gitano, jeje!
petons
La setmana vinent tinc un parell d’aniversaris… m’agrada!
PTNTS
Dolça
Una recepta bonissima. Jo el vaig fer també amb mouse de tourro, però el vaig cobrir de xocolata. Aixi amb les atmentlles laminades quedà molt bé.
petons
Gemma, mi tableta de turrón de la despensa pide a gritos que la utilice en tu receta ¿qué hago? Pues hacerle caso 😉
Besos.
Ohhhhh!!!1 em sembla que hauré d’anar a comprar torró!!!
Que bo!
Uff!!! debía d’estar boníssim!! amb lo que m’encanta el torró i si ja el recubreixes de xocolata, ufff!! em vinc a dinar aquell dia!!
Per la pinta, debia estar molt bo!!
Petonets!!
Un bon encert cobrir-lo amb làmines d’ ametlla…li dóna un toc fantàstic que els amants de les postres sabem apreciar molt bé, oi?
Yo aprovecho el resto de los turrones pata hacer también un brazo y queda riquisimo
Bss
Es fabulós, totes les ametlles ben enganxades, quan intento algo així les fico per una banda i cauen per l’altre.
Petons.
en casa ya no sobran, al reves tengo que comprar para hacer ricos postres como este que nos enseñas,bien bueno con este relleno y practico para la llevar y partir.
peto
Cinta, els altres eren de xocolata negra i de xocolata blanca amb coco. No pateixis que posaré la recepta!
Asun, no suporto arribar a l’estiu amb barres de torró al rebost. Així que busco receptes d’aprofitament com aquesta 😉
lídia, precisament el tiramisú de torró és una de les altres receptes que faig per gastar les sobres fe torró!
Teresa, doncs ja saps com gastar-lo 🙂
Gemma, queda tan bo que gairebé et diria que compris torró experssament per fer-o, je je je…
Iris, si el fas jo m’ho diràs!
Ribereña, farcit de mousse de torró queda molt més suau i esponjós, Alguns el van tastar pensant-se que seria molt pesat i dolç i els va sorprendre gratament.
Cris, si t’agrada el torró de xixona, aquest braç t’encantaria! Encara pots anar a comprar-ne per provar-lo, je je je…
Jordi, el segon plat o el segon braç de gitano? Que jo no poso receptes salades, eh?
Què vols dir amb això dels llegums secs? és molt normal fer-los servir!
Em deus un cafè per ajudar-te amb la Nuni, je je je… 😉
Gemma, estic segura que fins i tot a tu que no t’agrada el torró de xixona el trobaries bo. Els altres dos eren de xocolata 😉
Gemma, sí, ja veus que m’ha agafat fort pels brços de gitano, je je je…
Dolça, si el fas ja m’ho diràs!
Quima, jo vaig cobrir de xocolata un dels altres braços de gitano. Aquest, com que era de torró, em va semblar que lligava més amb les ametlles.
Silvia, las tabletas de turrón son muy sabias, así que tendrás que hacerle caso sí o sí, je je je…
Silvia, enscara pots trobar torró a les botigues, així que no tens cap excusa!
Laura, aquest no anava recobert de xocolata, només d’ametlles… tot i que amb xocolata també ha de quedar molt bo 😉
CristinaT, tens tota la raó, trobo que recobert d’ametlles lliga molt més amb el farcit de torró, oi? Com que el de xixona es fa amb fruits secs…
Dolores, és que els torrons que sobren i que ja no vol ningú s’han d’aprofitar per fer receptes com aquesta, oi?
Anabdn, amb la capa de torró que vaig untar per la superfície quedaven totes les ametlles ben enganxades i no queien 😉
Miquel, a mi algun cop també m’ha passat, haver de comprar torrons expressament, je je je… I fàcil de repartir és el que buscava amb tanta colla!
Ohhh ! Quina pinta ! Tinc pendent aprende a fer braç de gitano !!!! A veure si m’animo amb aquesta recepta 🙂
Quina fila fa aquest braç de gitano…. i farcit de torró ha de ser boníssim!!! Jo encara tinc algún turró voltant esperant que m’inspiri i faci alguna cosa! T’ha quedat genial, com sempre!!
Te quedó divino! Por acá conseguir turrón de Jijona es toda una odisea, y cuando encontrás uno, te arrancan la cabeza con el precio. Me encantaría probarlo,supongo que tuvo un éxito espectacular!
Cariños
Ohh m’encanta Gemma, i a més t’ha quedat preciós!! ja tinc ganes de veure els altres dos 😉 Petons!!
Boníssim! espectacular! Quina delícia de braç de gitano, crec que mai n’havia tastat un d’igual… recomano a tothom que provi de fer-lo: un luxe! Bravo, Gemma!
Gemma, expectacular, com sempre. Bon Any i una forta abraçada.
Aunque sea de turrón, y recuerde la navidad, a este brazo de gitano no se resistirá nadie porque aparte de lo bonito que te quedó, tiene que estar delicioso.
Una buena forma de comenzar el año Gemma. Con una gran maestría, como ya nos tienes acostumbrados.
Un besín.
A mi és que em fa un respecte preparar un braç de gitano…. no sé perquè els tinc tanta por redéu!. T’ha quedat preciós i molt ben acabat, la foto del tall deuria ser tremendíssima! 😀
Gemma t’ha quedat de cine!! i segur que està boníssim, ja he comprat torróp de xixona per fer-la!! una abraçada i bon any!
Wowooo!!! Uhmmm!!! Que bo i amb l’ametlla filetajada queda molt ben presentat.
Petonets guapa
Pollet, és més fàcil del que sembla! A veure si amb aquesta recepta t’atreveixes a provar-lo 😉
Neus, doncs aquí tens una bona idea de com gastar aquestes barres de torró, que després de Nadal ja no hi ha qui se les mengi, je je je…
Erika, es una pena no encontrar turrón, porque es una auténtica delicia… Qué dulces coméis vosotros por Navidad?
Bet, els altres dos eren de xocolata negra i de xocolata blanca amb coco. També van tenir molt èxit, je je je…
Pol, ets un sol 🙂
Carme, bon any igualment!
Nieves, este brazo apetece todo el año, ¿verdad? Incluso en pleno verano, el turrón es ingrediente que siempre gusta 😉
Helena, el braç de gitano és més difícil del què sembla, anima’t a fer-lo! Llàstima de no tenir la foto del tall, però és que em sabia greu tallar-lo abans per poder-li fer la foto… i clar, enmig de la festa no li vaig poder fer la foto 😉
Sussi, ara el torró torna a anar més barat i és una bona opció per fer aquest braç de gitano. Si el fas ja m’ho diràs, eh?
Catieu, benvinguda de nou! M’alegro que tornis a estar activa 🙂
Espectacular!
Home.. si vas fer postres per 25 de n’ hi do! Es veritat que a vegades toca rumiar alguna cosa més pràctica. Aquest braç segur que el faig aviat. A casa nostra també sobra el trorró de xixona.
Els torrons son mes bons quan han acabat Festes i les sobres d’el de Jijona es un clàssic.
Fàntastic braç.
Està de luxe Gemma!
Si per fora és perfecte,el farciment és superior.
Besets
Es que estos turrones los compro expresamente para que me sobre,los postres quedan tan,tan ricos.ES el típico brazo que a todos gusta y que tiene una presencia perfecta.
Buena semana Gemma.
Quina pinta més bona! Deu estar espectacular!
petons
no t’ho creuràs però mai no he fet un braç de gitano, el tinc entre els meus pendents des de fa temps. El teu ha de ser boníssim amb el farcit de turró!
Bojosperlacuina, moltes gràcies!
Anna, posats a fer postres, almenys que sigui per molta gent! 😉
I el braç de gitano és molt pràctic, a l’hora de repartir pots fer talls de la mida que vulguis, així segur que en toca un trosset de cada a tothom.
Isabel, totalment d’acord! En ple Nadal estàs tip de tants torrons. En canvi, passat uns dies sembla que vinguin més de gust, oi?
Maria, el farcit va quedar molt bo, llàstima que no tinc cap foto del tall…
Silvia, a nosaltres ens sobren els torrons de menys qualitat, dels lots i per l’estil. Són els ideals per gastar en postres elaborades com aquesta.
Dosentrebambalines, benvinguts al blog! No coneixia el vostre blog, ara vinc a fer-vos una visita 😉
Eva, no m’ho puc creure! De veritat no has fet mai un braç de gitano?????? Doncs ja pots posar-hi remei i començar a fer aquest 🙂
Quina bona idea per aprofitar els torrons que han sobrat. Té una pinta boníssima!
Isabel
Sempre prepares el pastís mes acertat per a mi.
Un abraç
No ha sobrat ni un gramet, però vaja, una pena perque m’encanten els braços de gitano!!
Ja se m’ha girat feina… com el Miquel vegi la foto ja l’hem vessat! Jajajaja! Em tocarà anar a comprar torrons pq ja no ens en queden però tan se val! La recepta s’ho val! Molts petons Gemma!
PD: Preneu-vos el cafè a la salut de Cuinetes amb el Jordi! 😉
Amb aquest braç de gitano “liquidaré” la rajola de torró de xixona que no ens hem menjat per nadal, i era un Antiu Xixona, aixó que guardo la recepta per una molt bona ocasió…. Estupendo aquest farcit i cobertura.. petons,
Fi, lleuger i precios! Si fa pena menjar-se’l!
Isabel i Maria Dolores, és una recepta d’aprofitament deliciosa 😉
Starbase, doncs t’haurien encantat les postres de cap d’Any, tres braços de gitano de gustos diferents per escollir 😉
Nuni, ja veus que amb en Jordi ens hem posat d’acord, je je je… Però de broma, eh? 😉
Si el fas pel Miquel ja m’ho diràs!
Pilar, maco i boníssim, que és el més important!
Nuestros turrones son muy variados. No se si se podrían utilizar para postres . Tendría que probar y ver como resulta.
Cariños