Melmelada de llimona

Data
26 de maig de 2011
Creat per

Des del blog Memòries d’una cuinera ens proposen pel mes de maig participar amb una melmelada casolana. Jo he preparat una melmelada de llimona, que tot i ser laboriosa val la pena de fer:

Memòries d’una cuinera va néixer amb la intenció de recuperar les receptes tradicionals de cada casa: les receptes de la mama, d’abans i de sempre. Cada mes trien un tema principal i es tracta d’explicar una recepta típica de casa relacionada amb el tema. Després del bacallà del mes d’abril, impossible d’adaptar a les postres, aquest cop sí que puc participar amb una recepta dolça 😉

Es pot fer melmelada de gairebé tot, fins i tot d’ingredients salats. Però jo tenia ganes de fer una melmelada original i alhora tradicional per tal de seguir la filosofia de Memòries d’una cuinera. I què millor que una melmelada de llimona? Aquest tipus de melmelada és força laboriosa de fer ja que cal escaldar tres cops les llimones per treure’ls l’amargor. Però el resultat és tan sensacional que us prometo que val la pena l’esforç!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients

• 1kg de llimona escaldada
• 600g de sucre
• 500ml d’aigua

• Pectina (10g per kg)
• Sucre (30g per kg)

Preparació:

Per escaldar les llimones:
Tallar les llimones a rodanxes primes.
Escaldar-la tres cops: posar-la en un cassó al foc cobert d’aigua freda i esperar que arrenqui el bull. Escórrer i repetir el procés.
Quan el tercer cop arrenqui el bull, deixar-ho bullir a foc lent fins que la llimona sigui tova.
Escórrer les llimones i picar-les ben fines amb el ganivet.

Per la melmelada:
Posar la llimona escaldada, el sucre i l’aigua en un cassó al foc i deixar-ho bullir a foc lent uns 25 minuts, removent de tant en tant.
Pesar el contingut del cassó i calcular la quantitat proporcional de pectina i de sucre que es necessita. Barrejar la pectina amb el sucre per evitar que faci grumolls i abocar-ho al cassó. Barrejar-ho bé i deixar-ho bullir 5 minuts més.

Bon profit!

Comparteix

43 comentaris a “Melmelada de llimona”

  1. Hola Gemma, quina bona pinta la melmelada!!!. El proces hem recorda una mica quan faig la de taronges amargues…. A la que torni a tenir unes quantes llimones, el nostre llimoner, la faig segur.
    Petonets

  2. A mi m’agrada molt la llimona, jo i ma mare som les dues úniques persones que conec que es mengen la llimona com si fos una taronja….jajaj per això segur que aquesta mermelada m’agradaria, oi que no en venen?? per cert, on compres la pectina?? petonets

  3. Tot i que sigui elaborada, segur que ha d’estar molt bona, sempre m’ha cridat l’atenció la melmelada de llimona però mai l’he tastat, si per treure-li l’amargor només cal escaldarla 3 cops, potser la faré.

    Petonets

  4. al final has pogut participar, eh? jijiji. Genial!!!! la melmelada té una pinta fantàstica i de llimona, amb el seu toc àcid, ha de ser un complement ideal!!!! me l’apunto!!! Moltíssimes gràcies per participar!!!! Molts petonets guapa

  5. Que bé, en faig de tot el que s’em posa a les mans en temps de fruita, ja ho feia la meva mare, encara que no en som grans consumidors, però ens agrada experimentar… i ara precisament tinc la panera de la cuina plena fins a dalt de llimones de casa d’uns amics. Dit i fet, aquesta tarda m’hi poso.
    La meva germana en fa a la maquina de fer pa, algú en té referència? Si ho probo ja diré el què…

  6. Ja fa anys que faig melmelada de taronja amarga i a la recepta que vaig triar explica com obtenir la pectina de manera natural. El procés és fàcil i ben a mà si la melmelada és de llimona: cal deixar els pinyols de la llimona en remull amb aigua freda d’un dia per l’altre. L’endemà veureu que al voltant dels pinyols hi ha una gelatina transparent. Utilitzant un colador esbandiu els pinyols. L’aigua (amb la gelatina) la feu servir per fer la melmelada. Del mig litre que diu la recepta en feu servir un got pels pinyols.
    Les fruites que contenen més pectina són els cítrics i les pomes. Per aquest motiu, quan fem una melmelada amb una d’aquestes fruites, s’espesseix més fàcilment.

  7. M’acabes de fer molt feliç. Els meus sogres tenen una llimera (=llimoner) que fa unes llimes (=llimones) que no tenen quasi amargor. La meua sogra sempre vol fer-ne melmelada i mai troba la recepta correcta. Ara, amb aquesta teua segur que sí. Gràcies.

  8. Doncs sí que porta feina sí… em manca paciencia per a aquesta melmelada 🙁
    Ara que estic pendent d’esmorzar i m’ha fet -literalment- salivar el imaginar aquest gust de llimona suavitzada per l’escaldament…uffff

  9. I tant que deu valdre la pena la feinada que porta!!! M’encanta la mermelada de llimona!!!! mmmmmmm…
    Una pregunta, i de de color vermell que és ¿¿??? jijiji!
    Petunets,
    Eva.

  10. Ostres Gemma, la de llimona és una de les meves preferides peró mai m’he posat a fer-la jo mateixa, ho probaré. Moltes gràcies per la recepta. Rosa.

  11. Com que no es pot adaptar el bacallà per unes postres? ja,ja,ja.
    Me n’alegro molt que hagis participat i a més amb una recepta tan treballada!
    A veure si el proper també t’agrada!;)
    Bon cap de setmana.

  12. On es compra la pectina?
    Gràcies per compartir aquesta recepta, aprofitarem que tenim el llimoner ben ple per a fer-la.

  13. Hola!
    He fet melmelada de llomona varies vegades i sí… cal reconèixer que dona una mica de feina.
    A qui estigui interessat/da, però, ofereixo una variant que a mi m’agrada molt.
    75% de llimones, 25% de llimes i (per cada kg) un parell de rodanxes molt fines, sense pell i tallades ben petites de gingebre.

  14. Perdona la meva igniracia, soc molt dolenta a la cuina, peró aquesta recepta de melmelada m’agrada
    La pregunta es: a la llimona se li te de treura la pell per fer la melmelada?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *