Escuma de crema catalana amb tulipes de pasta fil·lo

Data
15 de març de 2011
Creat per

Ja tornem a ser a dia 15 i amb ell arriba una nova recepta del 15 que, tot i només ser la tercera edició, és una proposta que ha quallat amb força en la gastrosfera catalana:

El tema d’aquest mes triat pels blogs Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta és molt encertat, ja que d’aquí 4 dies és Sant Josep: la crema catalana! Una proposta de postres 100% que m’ha encantat 🙂

Com que al blog ja tinc posada la recepta de la crema catalana tradicional, he volgut anar més enllà i proposar-vos una escuma feta amb un sifó ISI servida dins unes tulipes de pasta fil·lo. El contrast cruixent de les tulipes amb la crema etèria de l’escuma és sensacional, cada mossegada es fon a la boca en un no res i es converteix en un mosset celestial. I no patiu per fer-ne forces, és d’aquelles postres que els convidats repetiran dues, tres i fins a quatre vegades!

Aquí teniu la recepta:

Ingredients:

• Pasta fil·lo
• Mantega
• Canyella en pols
• 800ml de crema catalana
• 2 càrregues de sifó

Preparació:

Omplir un sifó d’1 litre amb la crema catalana. Carregar amb les dues càrregues de gas i reservar a la nevera.
Estirar una làmina de pasta fil·lo i pintar-la amb mantega fosa. Posar al damunt una segona capa i tornar-la a pintar amb mantega. Repetir fins a quatre capes. Espolsar amb canyella en pols i tallar-la en cercles.
Per formar la tulipa, col·locar cada cercle al damunt d’un got cap per avall untat amb mantega. Coure’l a 200º uns 10 minuts fins que sigui daurada. Deixar refredar i desemmotllar.
Omplir cada tulipa amb l’escuma de crema catalana, espolsar amb canyella en pols i servir immediatament.

Bon profit!

Comparteix

65 comentaris a “Escuma de crema catalana amb tulipes de pasta fil·lo”

  1. Ostres, quina pinta aquesta crema catalana en forma d’escuma! I quina enveja el sifó! A mi fa temps que em ronda pel cap però no estic convençuda de fer la inversió per si després no l’amortitzo… Tu el fas servir sovint? Ja m’explicaràs!

  2. Per un pèl no coincidim!!!!!. Després d’haver pensat en fer la cassoleta, vaig pensar i si ho fes amb pasta philo?. Encara sort que no vaig canviar d’opinió, així tenim dues versions diferents!. Molt encertada!

  3. Quina presentació tan maca, em sembla un postre ideal per presentar als convidats. En versió escuma l’haig de provar de fer, que sinó el sifó se’m rovellarà de tan que no l’utilitzo!
    Petons 😉

  4. Gràcies Gemma!! Hem coincidit de ple amb la recepta… nosaltres també hem volgut fer-la en sifó, que és una joguineta que ens encanta!! O sigui que sabem del cert que la teva recepta és sensacional (encara que això ja ho sabíem abans de veure-la!) i amb el cruixent de la pasta filo ha de quedar molt bé!
    Petons!
    Sandra

  5. Gemma, t´ha quedat xulíssim…com bé ja saps. mágradenles combinacions amb galetes i aquest cruixent de philo barrejat amb la crema i el toc de canyella, deu ser boníssim…l´hauré de provar.

  6. Vull un sifó, ja. Tiro la carta però no em senten ! M’el compraré, fa temps que ho vull fer, però no hi altra opció, de cara a St. Josep, que en tinc molts.
    Una nova gran recepta ! Felicitats

  7. Gemma,
    Unes postres delicioses. Sí que hem coincidit amb les tulipes, jeje. Les teves però, tenen més mèrit, són més artesanes 😛 Com dius, aquesta escuma es deu fondre a la boca. I el contrast a la mossegada de la tulipa de pasta fil·lo amb l’escuma és fantàstic, ja me l’estic imaginant 😛 Per no parar i no deixar cullerada.
    Petons.
    Belén

  8. Hola Gemma,guapa tu

    com sempre una recepta de 10×10, la naoto amb el teu permís, ( ara que tinc un sifó…je,je)

    has provat de posar-hi sobre i cremar-lo amb un bufador ???

    mil petonets Susanna

  9. M’estan entrant unes ganes de comprar-me un sifó… Quina meravella de recepta, Gemma. M’agrada moltíssim la teva proposta. Les escumes han triomfat en aquesta “Recepta del 15”. Gràcies per participar. Sempre és un plaer comptar amb la teva aportació!
    petons!

  10. Irene, el meu sifó té una pega: és d’un litre! Massa gros per 2 persones… si no el faig servir més sovint és per culpa de la mida. Et recomano que te’n compris un de mig litre, ja veuràs com el faràs servir 😉

    Ester, una temptació molt llaminera!

    Anna, a mi me’n va sobrar i tenia el sifó a la nevera. Cada cop que entrava a la cuina me’n posava un rajolí, je je je… quina temptació!

    Sònia, som molts que tenim el sifó massa abandonat… i mira que és ben senzill de fer servir, oi? I el resultat és espectacular!

    Glòria, ja has provat l’escuma de tiramisú? 🙂
    Ets una artista de la pasta brisa, et queda fenomenal!

    La Cuina de l’Eri i Marylou, ara ja no teniu excusa per no fer servir el sifó, que ja veieu que no té cap secret 😉

    Helena, fer la tulipa amb la pasta fil·lo no costa gens i és una manera de presentar la crema molt més elgant, oi? Ideal per un dia que tens convidats 😉

    El taller de cuina, et recomano que et compris el sifó de mig litre, que jo tinc el d’un litre i és massa gros. Llavors segur que li treuràs més profit.

    Sandra, tens raó que hem coincidit, je je je… però els teus melindors han de quedar molt millor per sucar-hi la crema 😉

    Eva, el sifó val la pena de comprar, sempre pots presentar unes postres molt més elgants un dia que tens convidats 😉

    Ribereña, m’encanta la pasta fil·lo, tinc debilitat per aquesta massa tan cruixent i tan lleugera… El crec crec mentre la menges i el gustet de mantega i canyella són deliciosos!

    CristinaT, els melindors que has fet amb la neboda serien fantàstics per sucar a la crema, oi? I la pasta fil·lo queda molt bona!

    Judith, jo també he fet la ruta de cremes i la veritat és que han sortit unes propostes sensacionals, oi? Ben originals i ben diferents, tenim cremes catalanes per provar durant molt temps 😉

  11. Teresa, precisament és com tu dius, no atipa gens! L’escuma és tot aire i la pasta fil·lo és tan fina que desapareix a la boca… per repetir 3 o 4 tulipes per persona!

    Montse, el sifó és d’aquelles coses que quan t’acostumes a fer servir les utilitzes molt. I per quan tens convidats, et permet presentar plats molt vistosos i molt originals sense gaire esforç 😉

    Maria José, a tu et dic el mateix, t’animo a comparar-te el sifó, ja veuràs com li treuràs rendiment!

    Pollet, el contrast de les tulipes cruixents amb la suavitat de l’escuma queda fantàstic. A més, queda molt més vistós que dins les típiques cassoletes de crema catalana, oi?

    Belén aquestes tulipes que has fet servir tu també m’agraden molt, a nosaltres ens encanten amb els gelats… són un vici!

    Manel, i fins i tot 5, je je je… Ja saps que quan vulguis tens el plat a taula!

    Susanna, no ho vaig provar, em va fer por que l’escuma tan etèria no aguantés la calor del bufador… Però el proper cop ho provaré a veure si queda bé 😉

    Maragda, moltes gràcies!

    Miquel, queda una escuma de vici, per anar servint i repetint fins acabar-se tot el sifó, je je je…

    Glòria, queda fi de veritat, amb el mateix gust que la crema però molt més lleguer. Ideal com a postres després d’un àpat contundent.

    Ingrid, això buscava jo, un bon contrast de textures amb la crema i la tulipa. Queda molt bé!

    Mercè, tots sabem que ets fan de la crema catalana, je je je… La teva proposta m’ha agradat molt, la base de sablée també ha de donar el contrast cruixent que m’encanta a mi 😉

    Marina, m’encanta el tema que heu proposat per la recepta del 15, una recepta de postres 100%! Ja tinc ganes de saber quina serà la vostra proposta per l’abril, je je je…

    Carme, doncs ja veus que és ben fàcil de fer servir, ara ja no tens cap excusa per no utilitzar més sovint el sifó 😉

    Mai, l’escuma queda super lleugera, com un núvol d’aire amb gust de crema catalana. I la pasta fil·lo queda sensacional!

  12. Em sembla molt atractiva la teua proposta: ens dóna una altra oportunitat per emprar el sifó i, a més, el contrast entre l’escuma i el cruixent de la pasta em sembla sensacional. A més, les fotos m’han fet venir salivera. Mmmmm! Sempre l’encertes, Gemma!

  13. M’encanta la pasta phylo, i combinada amb l’escuma de crema ha de ser boníssima. Tinc tots els estris del món per cuinar i fer pastissos, però hem resistia a comprar el sifó. A partir d’avui no sé si podré resistir més, jaja. Fa anys que et segueixo i fa dos mesos que també tenim blog.

    Encantada de saludar-te. Mercè

  14. Ai, què bona!! Després de veure la teva proposta ja ho tenc clar…necessit un sifó!! Ja no puc viure sense ell!! M’encanta la teva recepta, no importa que et digui que va a la carpeta de pendents, oi?? Petonets, Paula

  15. Realmente tiene una pinta maravillosa, y se ve una textura cremosa, y seguro que además deliciosa.

    Tendremos que intentar algún día adaptarla a nuestra dieta para poder degustarla, ya que merecerá la pena.

    Besotes

    Ana y Víctor.

  16. Quin goig!, el contrast de la cremeta amb el cruixent d la pasta fil.lo ha de ser una delícia al mossegar-ho! Una proposta pròpia de tú!, delicada i fantàstica.

  17. Quina bona pinta!!! només de veure-la ja s’intueix aquesta sublimitat, quin munt de cremes catalanes, al clubdecuines també n’hi ha dues, segur que per la propera recepta del 15 encara n’hi ha mçes! no tinc sifó però provaré de fer-ho igualment… Sinó el demanaré per reis… (uff si encara falta moltíssim!!) 😛

  18. Gemma el praliné el vai trobar l’altre dia a una botiga de Bcn, es diu “Gadgets”, i per sorpresa meva tenien tota mena de fruites deshidratades, pralinés, pols de tota menade mostassa, de tomàquet, etc… una barbaritat!
    Em penso que cau al C/Aragó i feia cantonada amb rbla catalunya.
    Petons! 😉

  19. Susanna, fantàstic, si ho proves tu ja em diràs si l’escuma aguanta la calor del bufador, moltes gràcies!

    Quet, moltes gràcies! La veritat és que a casa va tenir molt èxit, ens va semblar unes postres molt lleugeres i una modernització d’aquest clàssic de sempre.

    Pol, tu que la vas tastar, estava bona, oi? Je je je…

    Alba, és d’aquelles postres que porten poca feina però que donen un gran resultat, ideals per a un dia de convidats que has de quedar bé 😉

    Maria Dolores, llàstima que no ens en va sobrar gens, que si no, je je je…

    Mercè, ara mateix vinc del vostre blog i m’agrada molt! Tot i fer poc que heu començat, teniu unes receptes sensacionals. I ja veus que al final t’hauràs de comprar el sifó 😉

    Paula, una altra que s’acabarà comprant el sifó, je je je… I posa’l a la carpeta de pendents, però a dalt de tot de la llista 😉

    Mesilda, pots fer el mateix però tipus mousse, afegitn nata muntada o clares d’ou a punt de neu. O clar, comprar-te el sifó, je je je…

    Crisitna, quina casualitat! Si a sobre haguessis fet la tulipa amb pasta fil·lo, llavors la coincidència hauria sigut total!

    Ruben, tots tenim el sifó una mica oblidat… i això que té moltíssimes possibilitats! A veure si la fas ben aviat 😉

    Carme, la combinació de textures queda molt bé. I el sifó te l’hauràs de compra, que ja veus que no té cap secret!

    Ana y Víctor, la crema es totalmente apata para celíacos, no lleva nada de gluten. Y la tulipa, sempre podeis adaptarla con una masa hecha por vosotros. O simplemente sirviendo la crema en unas copas 😉

  20. Mònica, m’encanta la pasta fil·lo, té moltes possibilitats a la cuina i és molt fàcil d’utilitzar. I la textura és molt més lleugera que la pasta de full…

    Silvia, la crema catalana es un dulce típico de san José, en todas las casas catalanas es el postre obligado de celebración 😉

    Mercè, moltes gràcies! A nosaltres la combinació ens va encantar, aquesta també l’has de fer, com la mousse de préssec 😉

    Starbase, se le supone, se le supone! Unes postres fines i originals, fàcils de fer i molt vistoses, les meves preferides! 😉

    Betflorensa, ara mateix vinc de veure la teva recepta al Club de cuines, els gotets t’han quedat xulíssims! I la combinació de les dues capes ha de quedar boníssima.

    Joan, és una adaptació molt senzilla de fer però amb un gran resultat. Nosaltres estic segur que la tornarem a fer!

    Helena, ja conec aquesta botiga, és una passada! Tant per estris com per productes d’aquests moderns és una gran botiga! Llàstima que a Sabadell no hi hagi cap botiga semblant… 🙁

  21. Hola Gemma, realment va quedar molt bo. Pero ara voldria fer el flam de formatge cremós i no se on trobar aquest formatge. Per un altre banda com que no puc prendre llet de vaca voldria substituir la lles condensada per un altre tipus de llet i voldria saber les quantitats.
    També voldria saber com has inclos el index alfabètic en el teu blos, ja que fa temps que estic interesada en introduir un en el nostre peró no sé com fer-ho.
    Fa uns dies enrere ja et vaig deixar un comentari demanant-te lo mateix peró és que no ha sabut robar la resposta per enlloc. A veure si avui tinc sort.

  22. Ha de ser molt lleugera, jo també repetiria unes quantes vegades…mmm… I amb pasta fil·lo queda molt ben presentada! Ara que he cuinat la crema clàssica el pròxim pas podria ser aquest!

  23. Segur que jo també repetiria si em servissis unes postres tan originals!
    Encara m’hauré de comprar el sifó aquest tan famós!!!! I jo que em resistia per no tenir més andròmines a la cuina…

  24. Gemma quina meravella de postre!!! M’agrada molt, perquè ha de ser un postre que gaudeixis amb més d’un sentit, imagino la textura, l’olor i sobre tot la vista. A mi m’ha enamorat, ha estat un “flechazo” directe.

    Molts petons, bon cap de setmana!!!

  25. Aquest cap de setmana teniem una trobada familiar,i vaig prepará el PASTIS DE FLAM I FRUITES DEL BOSC. Va ser de un éxit acaplarador,es bonisiiiiiiiim,tots emb van felicitar
    Petons i gracies per tots aquets postres maravellosos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *