Pastís Tatin de figues

Data
12 de setembre de 2010
Creat per

Com que el mes d’agost he estat de vacances, aprofito ara per fer la recepta de la revista CUINA del mes d’agost, un pastís Tatin de figues que farà les delícies dels més llaminers:

Un dels articles centrals d’aquest mes està dedicat a les figues, on s’explica des de les varietats i els orígens de les figues fins a diverses històries curioses de refranys o formes de menjar-les. I per completar l’article, el xef Pep Nogué proposa quatres receptes amb figues: unes figues amb fetge gras d’ànec i gelea de Pedro Ximenez, un ànec amb figues, una confitura de figues al rom amb recuit de drap i aquest pastís Tatin de figues.

La recepta és ben senzilla de fer, una clàssica Tatin que es cou amb la pasta de full a la part superior del pastís. El resultat és extraordinari, poques coses tan senzilles són tan bones al paladar: el cruixent de la pasta de full, les figues caramel·litzades i la frescor de la nata són una combinació absolutament deliciosa, que satisfarà als llaminers més exigents.

Només un comentari a la recepta: si les figues són prou madures, pel nostre gust es pot reduir la quantitat de sucre ben bé fins a la meitat. Clar que tot depèn de si sou més o menys llaminers, je je je…

Aquí teniu la recepta: (feu clic a la imatge)

Bon profit!

Comparteix

47 comentaris a “Pastís Tatin de figues”

  1. Sempre m’ha sorprès el preu de les figues. On viuen els meus pares hi ha figueres a quasi tots els racons del terme, ningú es plantejaria pagar per elles! El mateix passa amb les mangranes. Desafortunadament, aquí a Suïssa també costen un ull de la cara…
    Pensat-ho bé, no sé si hauria de deixar aquest comentari, ja veig el cap de setmana que ve a tots els “camacus” baixant a les terres de l’Ebre a collir figues i revenent-les als mercats de Barcelona, com passa amb els espàrrecs. Però no entrarem en polèmiques, que en aquest blog tots sou molt bona gent 🙂
    El pastís té una pinta increïble, com tot el que tu fas, Gemma!
    Un petó!

  2. Quina bona fila que fa, el problema és que no m’agraden les figues. La Tatin de Pomes es fa igual? I ara una pregunta pràctica, costa molt de netejar després la paella?
    Enhorabona pel blog!

  3. La fruita preferia del meu pare! Que no vegi la recepta… Per cert,ahir vaig fer els pastissets individuals de xocolata, ja que avui és el meu aniversari… aviam que passa avui al migdia: o me´l llencen pel cap o “repetimos”.

    PD: Gemma tinc més informació sobre els cursos de cuina de l´escola:
    -Preu 20 euros; durada mensual; 4 sessions o sigui x 4 dimarts de 18 a 19.30 hores.
    -Cuina per a homes (octubre); iniciació cuina japonesa (novembre); Cuina nadalenca de la tradicional a la comtemporània ( fi nov-desembre). En aquest m´he apuntat jo.
    -Cuines d´Europa i Pastisseria-gener- març 2011.

    Si esteu interessat ja m´encarrego d´apuntar-vos.

  4. Sònia, quina llàstima que les figues vagin a aquests preus… Aquí ara estan molt bé de preu, es nota que és la temporada. Tot i que dura tan poquet que val la pena aprofitar-la al màxim!

    Ester, les figues al forn amb un rajolí de moscatell i nata queden boníssimes. Si a sobre hi poses la pasta de full, tens una Tatin espectacular!

    Irene, durant la temporada de figues pots trobar-les a molt bon preu, i les magranes també… Precisament, diumenge passat vam anar a escalar a Camarassa i vam trobar figueres silvestres, ben carregades de figues petites però dolces com la mel. Estaven boníssimes! Llàstima que la fruita a Suïssa sigui tan cara…

    Elena i Laura, és una recpeta super fàcil de fer i el resultat és espectacular. L’heu de provar, ja veureu com triomfareu!

    Mireia, conec a força gent a qui no agraden les figues, je je je… crec que les figues o agraden molt o no agraden gens, oi?
    La Tatin de poma es fa igual, però has de coure les pomes una estona més… uns 10 minutets, fins que comencin a ser toves. La resta de la recepta és idèntica, tot i que jo poso una cullerada de mantega al principi amb el sucre, i quan comença a agafar color hi poso les pomes. Queda bonísisma!
    La paella es renta molt bé, si et queda una mica de sucre enganxat, la deixes en remull i marxa tot sol… prova de fer-la, ja veuràs com triomfaràs 😉

  5. Cristina, per molts anys!!!!! Segur que els pastissets triomfaran, ja explicaràs 😉
    I aquesta tatein és super fàcil, si la fas el teu pare fliparà, je jej e…
    Molt bona informació, tens el contingut del curs de pastisseria? I el de Nadal segur que l’aprofitaràs moltíssim!

  6. Treien la que per motius d’història és la TATIN així en majúscules (la de poma) la meva preferida és la de figues.

    No h ha cap fruita que al meu paladar caramelitzi millor que les figues quan estàn madures!! I la presència que tenen a talua sempre és de castell de focs artificials 😀

  7. Jo sóc de les que es podrien menjar 1 kg de figues en un minut, de tant que m’agraden. Però estic esperant que acabin de madurar les de la meva veïna, que són boníssimes i cada any me’n regala. M’apunto aquesta recepta per fer-la. Té un color tan bonic! I ha de ser dolça de veritat.

  8. Gemma; A l’antiga Roma, la figa la tenien en molt bon apreci tant en menjar-les com en les virtuts que els hi atribuien, i els romans no eren tontos…
    Un tatín que queda apuntat i el més probable que també el faci doncs, no vull quedà com un tonto…

  9. A la vista sembla melmelada de gerds!, es veuen tant dolces i el color tant bonic!, un tallet no em faria cap mal aquesta tarda per berenar… A reveure!

  10. Starbase, he tastat tatin de: poma, pera, préssec, pinya, mango, plàtan i ara… figues! I no et podria dir quina m’agrada més… Això sí, estic d’acord amb tu que l’autèntica autèntica és la de poma 😉

    Margarida, 1kg de figues deu engreixar moltíssim, que crec que és una de les fruites amb més calories que hi ha! Segur que les figues de la teva veïna, acabades de collir ben madures, deuen ser un vici de començar i no parar, je je je…

    Josep, penso que fet igual però sense el primer pas de caramel·litzar-les amb el sucre ha de quedar igual de bo i menys dolç, molt més al teu gust 😉

    Josep, tens tota la raó, els romans se les sabien totes! Crec que la figuera és un dels arbres fruiters més antics de les nostres terres, oi?

    Helena, és veritat que les figues són l’última fruita d’estiu… a partir d’ara ja toca esperar les taronges i les mandarines, oi? Quina pena que s’acabi l’estiu…

    Mercè, després de coure van quedar amb un color granate intens espectacular, i el contrast amb el blanc de la nata quedava molt bonic. I boníssim, és clar!

    Deana, the figs are delicious, aren’t it? It is a very easy recipe and the result is wonderful!
    You can try it and it will work for sure 🙂

  11. Hola Gemma!
    Després d’uns quants mesos d’abstinència blogaire, m’ha fet molta il·lusió retrobar-te en aquest nou espai ple de les receptes i els reportatges de sempre.
    Espero poder-te seguir més sovint d’ara endavant!
    Una abraçada!
    Anna

  12. Moltes gràcies per la recepta. De segur que la Tatin queda dolça, dolça (jo també hi posaria poc de sucre, que les figues ja són molt dolces). És un fruit que lliga molt bé amb quasi tot.
    Besets

  13. Tinc una recepta en pendents des de fa unes setmanes i quan vaig veure que sortia a la revista vaig pensar, ara si que la faig, però encara no m’he decidit.
    Després de veure el teu resultat, la faig aquesta setmana segur.
    Petonets

  14. Anna, amb figues collides per tu mateixa encara serà més bona… la fruita madurada a l’arbre sempre és més dolça, oi?

    Anna, benvinguda de nou, tot aquest temps t’hem trobat molt a faltar! Ja tenim ganes de tornar a llegir receptes de la Taula d’en Bernat 😉

    Ivana i Maria, és molt bona i super fàcil de fer! I el cruixent de la pasta de full queda deliciós!

    Ribereña i Mesilda, si la feu ja m’ho direu, segur que triomfareu, je je je…

    Alba i Queti, podeu fer-la perfectament amb menys sucre, les figues ja són prou dolces. Segur que us encantarà!

    Gemma, aquestes figues les vaig comprar, que les que vam collir escalant ens les vam menjar allà mateix, je je je…

    Pilar i Carme, ja la podeu posar a pendents directament a dalt de tot de la llista, que la temporada de figues és tan curta que aviat s’acabarà… i val molt la pena 😉

  15. Curs de Pastisseria: Elaboració de diferents tipus de dolços, tan galetes com pastissos, melindros, bandes de fruita…. Hola Gemma, aquest és el mail que m´han enviat des de la secretaria de l´escola. Es tracta d´un nivell molt bàsic. És una prova superada! per a tu i els altres blocaires.

    PD.Els pastissets individuals molt bons… van agradar. Els meus nebots (5 i 3 anys) se´l van cruspir. A un altra comensal li va agradar molt el pa de pessic.
    Em va passar una cosa curiosa: com pot ser que les clares del pa de pessic es muntessin bé, les de la xocolata negra mig bé i després les de la x. amb llet no hi hagués manera. Quina és l´explicació? massa temps els ous fora de la nevera? és millor agafar els ous directament de la nevera quan has de muntar les clares?

    Au!

  16. Aprofitant que vaig comprar la revista, va ser de les poques cosetes que vaig cuinar estant de vacances, i quina maravella!! Sóc una amant de les figues, i podría viure nomès del seu consum. Mirant la teva m’ha vingut una gana!!!! Petons

  17. Crisitna T, si al final t’apuntes al curs de pastisseria ja explicaràs, eh? Ja veus que al final hauràs de fer un blog per poder explicar-ho tot, je je je… no t’animes?
    M’alegro que els pastissets fossin bons, ningú pot dir que no a unes postres de xocolata tan delicioses, oi?
    Tema clares: NO han d’estar fredes, al contrari!!! Les clares munten millor a TEMPERATURA AMBIENT (en canvi, la nata és al revés, com més freda millor).
    Problemes: si junt amb les clares hi ha algun residu greixós (part de rovell, nata, mantega, xocolata.. encara que sigui molt poquet que ni es vegi) les clares NO munten gens. És imprescindible utilitzar un pot ben net i rentar bé les varilles elèctriques. Sovint muntem clares després d’utilitzar les varilles per muntar els rovells (i sense rentar-les) i llavors ja no hi ha manera que muntin…
    Posdria ser aquest, el problema? Ja diràs…

  18. Dolça, jo tampoc havia tastat mai la tatin de figues i és senzillament espectacular. El millor destí pel teu excés de fruites, seguríssim!

    Maria Dolores i Eva, un tall d’aquesta tatin et transporta al cel immediatament, je je je…

    Elvira, tu també l’has feta? És bona i fàcil de fer, oi? Nosaltres segur que la repetirem!!!

  19. Bueno, parece ser que los higos están caros en todos lados. Y pensar que antes en casi todas las casas había un higuera!
    Esta receta me parece fantástica , los higos me encantan , y comparto lo de ponerle menos azúcar , cuando las cosas empalagan no les sentís muy bien el sabor a la fruta. Excelente.
    Cariños

  20. Ahir, que era el meu aniversari, em vaig “regalar” la tatin de figues. Mmmmm!!! que bona que és!! I molt fàcil de fer, si compres la base feta, clar… LA vaig acompanyar de gelat de vainilla i va tenir molt èxit. Gràcies per la recepta.

    Anna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *