Fidel a la tradició, per dilluns de Pasqua la mona:
Mones de xocolata, de sara, de yema… hi ha mones per tots els gustos! L’Olga és la meva fillola i amb el seu padrí ens hem posat d’acord per regalar-li la mona: el padrí ha comprat les figuretes de la Caputxeta Vermella i jo he fet la mona per posar-hi els ous de xocolata i les figuretes. Com que a casa no agrada ni la sara ni la xocolata, no he dubtat gens quin pastís havia de fer: el de yema.
Per la crema de yema, he utilitzat una recepta d’en Carlos Valencia, que queda molt bona i és molt fàcil de fer. He fet les quantitats exactes de la seva recepta.
Aquí teniu la recepta:
Ingredients: (per 10 persones)
Pel pa de pessic:
- 6 ous
- 200g de farina
- 200g de sucre
- Ratlladura de llimona
Per l’almívar:
- 100ml d’aigua
- 100g de sucre
- Gotes de suc de llimona
- Licor
Pel farcit:
- 300g de melmelada d’albercoc
- 1000g de crema de yema
Per adornar:
- Ametlles filetejades, ou filat, ous de xocolata, plomes de colors, pollets de cotó fluix…
Preparació:
Pel pa de pessic: separar els rovells de les clares. Batre els rovells amb el sucre fins que doblin el volum. Muntar les clares i afegir-les suaument als rovells. Afegir la farina tamisada i la ratlladura de llimona. Abocar dins un motlle de 24cm untat amb mantega i farina i coure-ho 30 minuts a 180º. Deixar refredar i tallar longitudinalment en tres discs.
Per l’almívar: coure l’aigua, el sucre i unes gotes de llimona durant 5 minuts. Fora del foc afegir un rajolí de licor.
Muntatge: mullar amb almívar un primer pis de pa de pessic. Escampar la confitura i cobrir amb un segon pis de pa de pessic. Mullar-lo amb almívar i cobrir-lo amb una tercera part de la crema de yema. Cobrir amb el tercer pis de pa de pessic i mullar-lo amb la resta d’almívar. Cobrir tota la mona amb la resta de crema, deixant que caigui pels costats fins que quedin totes les parets ben cobertes. Allisar bé la part superior i enganxar l’ametlla filetejada per tot el voltant. Adornar al gust de cadascú.
Bon profit!
Hola Gema, Com faries la mona per a un diabetic? Es que m'han demanat una i la veritat no se com he de fer.M'agrada molt el teu blog i disculpa el meu català que encara es molt pobre.PetonetsNieves
Hola!!!!!!!!!!! fa molt de temps que visito el teu blog, encara que no t’havia escrit mai, sóc molt negada a fer res a la cuina. Aquest any, però, vull provar de fer una mona de pasqua, així que he entrat al teu blog per xafardejar. La que m’agradaria fer es la mona de yema, però no sé d’on puc treure la “crema de yema”, on la puc comprar??? o com es pot fer?? es gaire díficil??
ja veus que per ser la primera vegada que escric, tinc molts dubtes i moltes preguntes que espero reposta ;))
moltes gràcies i felicitats pel blog i, sobretot, per la presentació del postres… senzillament: genials!!
salut!
gemma
ahhhhhhhhhhhhhhhhh, perdona que no ho havia posat, he entrat al blog de Carlos Valencia, però no ho he sabut trobar ;(
Hola Gemma,
Ja veig que l’enllaç al Carlos Valencia no funciona 🙁
Mira, també tinc la recepta escrita aquí, és la mateixa que el Carlos Valencia i funciona sempre. Sempre faig aquesta i surt molt bona!
http://www.lacuinadecasa.cat/2010/03/18/mones-de-pasqua-de-yema-i-de-sara/
Segur que et sortirà bé, és molt fàcil perquè porta maizena i et quedarà espessa al punt. Si tens algun dubte pregunta’m! 🙂
moltes gràcies!!!!!!!!!!!
he estat llegint i sí, tinc un dubte. Quan dius (al final de la explicació de la yema) … Abocar sobre una plata ben grossa per tal que es refredi ràpidament. Pregunta… si es refreda, queda compacta??? o sigui, com la poses damunt el pastís??? no sé si m’explico….
moltes gràcies per la teva ajuda
Gemma, queda espessa com si fos una crema pastissera. Un cop freda i tinguis la Mona amb tots els pisos muntats, aboques la yema per sobre i cau pel seu propi pes, amb l’ajut d’una espàtula la vas repartint bé per tota la superfície i les parets.
Si els laterals no et queden gaire bonics no passa res, perquè després els taparàs amb el granet d’ametlla i quedarà dissimulat 😉
ok, ho provaré. Gràcies!!
Hola Gemma, gràcies per aquesta recepta, es la recepta que sempre faig anar per fer les mones i el pastís sant marc. Son un luxe i de resultat infalible. Gracies per compartir-les. Des d´Almacelles (LLeida) petons i bona mona !!!!!
http://lacocinadelosinventos.blogspot.com/2011/04/mona-de-pascua.html
Holaaaaaaaaaaaaaa, crec que t’havia de contestar xq em vas treure de molts dubtes i t’ho devia. La Mona, la vaig fer de yema, super bona, ara el pa de pèssic el vaig tenir que tirar i fer el cóc típic de iogurt. De totes maneres, super mega bona!!!!! estic molt contenta amb mi mateixa, jejejejej no serà la primera vegada que en faig
moltes gràcies!!!
Hola Gemma,
Tens aquesta recepta però fent servir la Thermomix?
Per cert, et segueixo fa uns 3 anys. Moltes gràcies per compartir aquestes meravelloses receptes!
Salutacions,
Encarni
Hola Encarni, em sap greu però no… tot i que a mà és molt fàcil de fer 😉