Ara que s’acosta la Castanyada ja començo a sentir comentaris sobre la recepta secreta dels panellets: que si porten patata o moniato, que si porten clara d’ou, que si cal fer un almívar amb aigua i sucre… Crec que hi ha tantes receptes diferents de panellets com cases hi ha a Catalunya. Quina serà la millor?
I jo, en canvi, us proposo una recepta ben diferent: el Menjar Blanc. Per si de cas us sobra una mica de farina d’ametlla dels panellets i no sabeu què fer-ne (cosa bastant improbable, tenint en compte a quin preu va) sempre us queda l’opció d’aprofitar-la per fer aquesta recepta. Així que ja veieu que la meva proposta també està relacionada amb la Castanyada… 😉
El Menjar Blanc és típic de Reus i s’acostuma a elaborar per Setmana Santa, tot i que se’n pot trobar al llarg de l’any. El meu pare és de Montblanc i ens explica que de petit en menjava molt sovint. Recordo que una vegada en va voler fer a casa i va ser tota una aventura! 🙂
La recepta que he fet jo és molt simplificada, segurament la tradicional és més complicada. D’altra banda, crec que passa com amb els panellets: a cada casa es fa una mica diferent. El Menjar Blanc que he provat jo ha quedat boníssim (certificat pel meu pare) de manera que us animo a provar aquesta recepta. Us ha de quedar amb una textura de crema catalana ja que són unes postres que es mengen amb cullera.
Aquí teniu la recepta:
Ingredients:
- 1/2 l d’aigua
- 200g de farina d’ametlles
- 40g de fècula de blat de moro (maicena)
- 1 canó de canyella
- la pell d’una llimona
- 100g de sucre
- 1 polsim de sal
Preparació:
Bullir en un cassó amb aigua el canó de canyella i la pell de la llimona.
Quan arrenqui el bull, afegir les ametlles i deixar-ho bullir una estona més. Tot seguit, colar la pasta amb un colador ben fi, premsant bé per tal d’extreure’n tot el suc.
Tornar l’aigua de bullir al cassó i afegir la fècula de blat de moro, el sucre i la sal. Remenar-ho tot bé amb les varetes fins que s’espesseixi i quedi una crema ben fina. A continuació, posar-la dins dels motlles i deixar-la refredar a la nevera durant una hora.
En el moment de servir, espolsar per sobre una mica de canyella en pols.
Bon profit!